NEMAČKA/ potrebno 170.000 sezonaca za berbu jagoda!

NEMAČKA/ potrebno 170.000 sezonaca za berbu jagoda!

07/06/2018 Off By

 

Zbog manjka radne snage na nemačkim farmama, poljoprivredna udruženja traže od nemačke savezne vlade da produži ugovor o dovođenju sezonaca iz zemalja Balkana.

Naime, kako navode udruženja u svom dopisu Saveznom ministarstvu poljoprivrede, u Nemačkoj je trenutno na snazi poseban ugovor sa zemljama zapadnog Balkana, koji omogućava dovođenje sezonaca na nemačke farme, ali on ističe 2020. godine, zbog čega traže produženje.
Kako ističu nemački mediji, sve manje nemačkih državljana želi da radi teške poslove u poljoprivredi, pa je zbog toga svake godine u Nemačkoj potrebno da se angažuje oko 170.000 sezonskih radnika. Sve je teže naći Nemce za sezonske poslove.
-Još postoji kakav-takav odziv, međutim problem je što mnogi od njih odustanu ili ne odrade celu sezonu. Sve je teže pouzdati se da ćete u špicu sezone imati radnika koji će raditi”, piše nemački Die Welt. i dodaje da su jagodičari i malinari probali sve, uključujući i povećanje satnica na 8,84 evra, koji uključuju hranu i smještaj, međutim rezultati su, nezadovoljavajući.
“Posao zahteva dosta pognutog rada, radnici moraju da izdrže velike vrućine ili kišu, a uglavnom je to manuelni rad. To sve dodatno otežava pronalaženje radnike”, piše nemački list. Očajni poljoprivrednici, kako ističu, čak su pokušali da angažuju i izbeglice i azilante, međutim problem je što većina, osim što ne zna nemački, želi da živi u gradu s ostatkom svoje porodice i nisu srećni kada nedele i mesece moraju da živeti na udaljenim farmama odvojeni od svojih. Nemački Focus navodi da poljoprivredna udruženja žele da angažuju više radnika iz zemalja koje nisu članice EU, kao što su BiH, Srbije ili Ukrajina, ali da im problem predstavlja što ne mogu direktno da traže radnike, već to mora da ide preko Savezne vlade Nemačke. Oni, kako kažu, žele uklanjanje barijera pri dovođenju radnika i upozoravaju da, osim manjka radne snage, problem predstavljaju sve izazovnije vremenske prilike zbog suša, grada, velikih vrućina i raznih bolesti biljaka. ♦