BUGARSKA/ Nacionalisti (ponovo) menjaju muslimanska imena ulica

BUGARSKA/ Nacionalisti (ponovo) menjaju muslimanska imena ulica

07/06/2018 Off By

 

Jedna od pokrajina u Bugarskoj, u kojoj dominira desnica, odlučila je da promeni imena svih ulica koja su izvedena iz arapskog ili turskog jezika.

U izvještaju Tajmsa navodi se kako će u Staroj Zagori čijim gradskim većem upravljaju „Ujedinjeni patrioti“ biti promenjena imena 838 ulica i puteva, a nova imena će izabrati grupa akademika.
“Promena naziva ulica u Staroj Zagori predstavlja pobedu patriotizma i bugarizma”, izjavio je Aleksandar Sidi, član “Ujedinjenih patriota”, rekavši kako će ovaj korak, takođe, zaustaviti uplitanje Turske u unutrašnju politiku ove zemlje.
Važno je spomenuti da je ovo područje bilo pod osmanskom vladavinom skoro pet vekova, a onda se Bugarski narodni preporod naglo podelio sedamdesetih godina devetnaestog veka. U Bugarskoj je ostala muslimanska manjina koja je govorila turski jezik, ali su bili pod stalnim pritiskom Todora Živkova.
Osamdesetih godina Živkov je pokrenuo postupak u kojem je Turke prisiljavao da uzmu slavenska imena, a takođe je sprečavao da se provodi obrezivanje muške dece. Blizu 300.000 ljudi je tada pobeglo u Tursku, a oni što su ostali, održavali su jake veze s Ankarom, a to je dodatno iritiralo bugarske nacionaliste. Na web stranici desničarske koalicije pisalo je: “Šutnja i prihvatanje arapskih i turskih naziva koji su ovde ostali još iz prošlosti ne predstavlja simbol tolerancije, već sasvim suprotno tome. To što su Bugari tada morali da menjaju imena i veru, bilo je pod pritiskom.
” U septembru je ova stranka osvojila 27 mesta u parlamentu koji broji 240 članova, a to joj je omogućilo da učestvuje u vladajućoj koaliciji. Od tada su se njihovi nacionalistički slogani preselili u srce politike zemlje. S druge strane, bugarski veliki muftija je poručio kako je “izrazito visok nivo netolerancije prema muslimanima i svemu što se veže za njih na ovim prostorima”.(Tajms)♦