DAN SAJAMSKE INDUSTRIJE/ Obnovljena vinoteka!

DAN SAJAMSKE INDUSTRIJE/ Obnovljena vinoteka!

06/06/2018 Off By

Ranka Čičak

Danas je svetski dan Sajamske industrije. Beogradski sajam je jedan od vodećih sajmova na svetu, pa je njegova direktorka Danka Selić obeležila ovaj dan pozivom prijatelja Sajma u vinoteku koja je upravo renovirana.

 

Danka Selić

Vineteka postoji već 22 godine, ali je od 2003. prestala da prima goste. Ovo mesto uspomena primalo je najveće funkcionere sveta, privrednike, političare. U njenoj knjizi utisaka od 1996. do 2003. godine mogu se videti samo pohvale uglednih ljudi.Vinoteka danas ima 3.500 boca vina različitog geografskog porekla i kvaliteta. Najviše ih je iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Ima i španskih, grčkih, portugalskih, čileanskih, argentinskih, poljskih. Najviše je vina iz berbi od 1990 do 2000. Najstarija je flaša laškog rizlinga iz 1955. godine. Zanimljivo je da se u sajamskoj vinoteci nalaze vina iz Tikveša koje ni proizvođač nema. Danas je jedan gost pitao da li se ova vinoteka prazni. Odgovorili su mu da se skoro ništa ne koristi za reprezentaciju unutar kuće. Jedan se manji deo pokloni poslovnim partneruima.
Danas smo imali priliku da pijemo arhivska vina starija od 20 godina. Inače boce se prodju na aukcijama u humanitarne svrhe, a cene se i po 1.000 evra. Taj novac ide deci bez roditelja.♦