SRBIJA/ Pištaljka i Vlada – sigurne kuće za uzbunjivače!

SRBIJA/ Pištaljka i Vlada – sigurne kuće za uzbunjivače!

06/06/2018 Off By

 

Ranka Čičak

– Organizacija Pištaljka je sigurna kuća za uzbunjivače. Njih će Vlada sada nastaviti da podržava – rekla je danas, drugog dana rada Međunarodne konferencije Glasna Pištaljka – uzbunjivači i novinari protiv korupcije, predsednica vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je pohvalila svakoga ko odluči da skrene pažnju na korupciju:

– Mi smo mala zemlja. Svi treba da radimo kako bi se približili razvijenim zemljama. Moramo biti odgovorni. Neki to ne shvataju i spremni su da, radi kratkoročne dobiti ugroze društvo. Zato se protiv korupcije moramo boriti sistemski. Naš je zadatak da uzbunjivače zaštitimo. U tom je poslu važna i vladavina prava i primena zakona. Moramo priznati da se pozitivne promene mogu videti. Zakon o zaštiti uzbunjivača primenjujemo od 2015. godine i u tome smo među najboljima na svetu.
Do sada su uzbunjivači pokrenuli 274 predmeta, a ta cifra raste. Predsednica Vlade kaže da treba primetiti ovakve uspehe i zato se oni ne smeju nazivati incidentom. Primena Zakona o uzbunjivačima se mora nazvati uspehom. Ana Brnabić ocenjuje da ovakvi rezultati pokazuju da su promene moguće:
– Makar na primeru uzbunjivača počinjemo da menjamo navike. Samo društva koja umeju da pohvale nečiji napor i kritikuju ono što nevalja mogu da idu napred. Srbija se brzo menja. Ja verujem u naše ljude i mislim da je lični integritet svakog pojedinaca važan.♦