LSV: Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

LSV: Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

03/06/2018 Off By

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije. Pita koje su aktivnosti pokrenute u prethodnom periodu u cilju odgovornijeg poslovanja Naftne industrije Srbije, odnosno ruskog preduzeća ”Gaspromnjeft” koje je većinski vlasnik nekadašnjeg naftnog gigante Autonomne pokrajine Vojvodine?

 

Kao što je poznato, u javnost su pre više od godinu dana izašle informacije o uništavananju naftnih polja u Vojvodini. Javnost je mogla da sazna da NIS u Vojvodini eksploatiše domaća naftna polja metodom koja u svetu nije dozvoljena, pa preti velika opasnost da naša zemlja za nekoliko godina ostane bez sopstvenih zaliha nafte.Poseban je problem mogućeg zagađenja vodotokova, što može imati nesagledive posledice za zdravu životnu sredinu.

Podsećamo ministra Aleksandra Antića da je on ministar u Vladi Republike Srbije, te da po Ustavu i Zakonu mora štiti interese države u kojoj mu je poverena važna javna delatnost.
Uz ovo, potrebno je naglasiti da većinski ruski vlasnik NIS i dalje u našoj zemlji plaće rudnu rentu u iznosu od svega 3 posto, a ne 7 posto kako je regulisano Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Važno je podsetiti i da je rudna renta u Ruskoj federaciji oko 20 posto, a u zemljama Evrope između 10 i 20 posto.

Ovakav odnos prema interesima građana naše države je nedopustiv, te Liga socijaldemokrata Vojvodine traži hitnu rekaciju nadležnih organa. Štititi interese drugih država, a zanemarivati sopstvene, je nedopustivo.♦