Skopje: protest protiv promene imena zemlje

Skopje: protest protiv promene imena zemlje

03/06/2018 Off By

 

Više hiljada ljudi protestvovalo je u juče, subota 2. jun. u Skoplju protiv promene imena te zemlje. Predvođeni opozicionom strankom VMRO-DPMNE tražili prevremene izbore zbog lošeg stanja ekonomije, koja je, kako iznose protestanti. prošle godine zabeležila pad.

 

Premijer Zoran Zaev dolaskom na vlast, obećao je pokretanje privrede i ubrzao prijem Makedonije u NATO i Evropsku uniju.

Protestanti, ispred zgrade vlade u Skoplju mahali makedonskim zastavama a neki su nosili transparente s natpisom: “Makedonija će pobijediti”.

Makedonija i Grčka vode razgovore kako bi rešili dugogodišnji spor oko korištenja imena Makedonija. Grčka smatra da Makedonija nema pravo na ovo ime jer se tako zove i njihova severna pokrajina.
Građani na jučerašnjem protestu traže da se ne menja ime nihove države. Traže i da premijer Zaev prekine pregovore sa Grčkom, da prestane da Makedoniju uvlači u NATO i EU.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski založio se za održavanje prevremenih izbora iduće godine.

Mickoski je rekao okupljenima da će “premijer napraviti nepopravljivu štetu od koje nema oporavka”. “VMRO-DPMNE je protiv bilo kakve promene ustava kojoj je cilj promena našeg imena”, rekao je Miskoski.(Agencije)♦