Vučić obećao – 10 miliona evra za prvo mesto u Rusiji!

Vučić obećao – 10 miliona evra za prvo mesto u Rusiji!

01/06/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Misija OEBSA u Srbiji je danas velikom Konferencijom započela projekat Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji. Sve finansira E,vropska unija. Tokom naredne tri godine uspostaviće se službe podrške žrtvama i svedocima krivičnih dela. To je neophodno da Srbija dostigne standarde EU. Napraviće se nacionalna strategija o pravima žrtava.

Danas su konferenciji prisustvovali najviši funkcioneri srpskog pravosuđa, predsednik Republike, šef misije OEBSA u Srbiji i šef delegacije EU u našoj zemljiu.
Predsedniuk Vučić kaže da je ovo važna tema za naše pravosuđe i zahvaljuje na pomoći Evrope.
U izjavi novinarima, u pauzi sednice, govorio je i o najnovijim događajima na Kosovu. Na pitanje o prekidu tehničkog dijaloga zbog prištinskih zamerki da se ne razgovara o energetici odgovorio je:
– Siguran sam da oni dobro poznaju Briselski sporazum i baš zato neće da ga provode u delo. Od sporazuma sada beže Albanci a ne zanima ni one pod čijim je okriljem stvoren. Srbija je svaku tačku provela u delo a Albanci ni jednu od šest koje ih obavezuju u okviru svih petnaest tačaka. Oni nemaju nameru da urade bilo šta. To znaju i njihovi zapadni mentori, ali ih nije bbriga. Druge me stvari brinu. Izjave o prekidu pregovora ni Arifi ni Haradinaj nisu dali sami. Neki drugi govore preko njih. Zato me brinu ovi brojni incidenti kakve nismo imali pre pet godina, barem ne u tom broju. Plašim se još žeščih napada, a Srbiji su uskraćene mogućnosti da dole reaguje zahvaljujući neaktivnosti ranihjih vlada. Mi moramo da pratimo poruke Srba sa Kosova i sprečimo eventualni albanski pokušaj upada na sever.
Naš predsednik tvrdi da ne postoji sporazum o energetici, da ga Albanci izmišljaju:
– Oni smatraju da mi moramo da im damo Lavac i Gazivode. Sto puta sam rekao da to ne može. Rekao sam to i pre pet godina kada smo ispunili naše briselske obaveze. Jedino što ih zanima je da uzmu Sever pod svoju kontrolu. Hoće da uzmu i našu elektroprenosnu mrežu. Nudili smo im i zajedničko upravljanje ali su i to odbili.
Gazivode se nalaze delom na teritoriji centralne Srbije, najvećim delom u Zubinom potoku, jednoj od četiri severnokosovske opštine.
Predsednik nije želeo da se upušta u događaje oko afere Mirdita – dobar dan. On kaže da je zadovoljan koliko je Srbija otvorena za sve događaje i da ne treba da radimo isto kao Albanci koji se paleše prikazivanja filma i drugačijeg stava.
-Beograd je slobodan grad za razliku od vas na zapadu i koj se tresete i ne možete da objasnite zašto ste priznali nezavisnost Kosova pa gledate kako da izađete iz toga što bezbolnije. A ne vidite koliko to Srbe boli.
O opoziciji predsednik nije želeo da govori, osim što je najavio da će posle istrage američkih vlasti o Jeremiću i njegovim uhapšenim prijateljima naši organi bezbednosti odlučiti da li da se uključe.
Danas po podne u Predsedništvu je Alesandar Vučić primio naše fudbalere koji putuju na svetsko prvenstvo. Od njih očekuje odlične rezultate. Zahvalio je preduzećima koja su pored državnih organa finansirala Fudbalski savez Srbije. Najavio je lepe nagrade – 10 miliona evra za zlatnu, a pet miliona za srebrenu medalju. Fudbaleri su Predsednika pozvali da ih poseti u njhovom kampu u Rusiji.♦