Enver Hodžaj: Završni dijalog sa Srbijom u junu – posle sporazuma Skopja i Atine!

Enver Hodžaj: Završni dijalog sa Srbijom u junu – posle sporazuma Skopja i Atine!

01/06/2018 Off By

 

Potpredsjednik kosovske Vlade Enver Hodžaj je izjavio da bi “završni deo” dijaloga sa Srbijom mogao da počne ovog meseca i da se očekuje da se taj proces završi do kraja godine.

On je za prištinskidnevnik Koha ditore rekao da je trenutno na vrhu prioriteta Evropske unije spor oko imena Makedonije i Grčke, a da će kada se taj spor reši, sva pažnja biti usmerena na dijalog Beograda i Prištine.
“Prvi sastanak može da bude održan u junu, a postoje i neki principi na kojima bi trebalo da se dijalog zasniva. Postoji i vremenski okvir, prema kojem proces bi mogao da bude zaključen do kraja 2018. godine, ili do sredine naredne godine”, rekao je Hodžaj
Rekao je i da će “međusobno priznavanje biti jedan od kriterijuma za normalizaciju odnosa”.
List najavljuje da će skupština u ponedjeljak raspravljati o vladinoj platformi o dijalogu i da će sledeće nedelje nova parlamentarna stranka, Socijaldemokratska partija (PSD), održati okrugli sto političkih partija na temu dijaloga sa Beogradom.
Ranije ove nedelje predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je, posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurcom, da će rezultat dijaloga sa Srbijom biti međusobno priznanje i članstvo Kosova u svim organizacijama. “Rezultat dijaloga će biti ‘win-win’, rekao je Tači.
S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da nema najava o nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Ako bude najava, kaže Đurić, Beograd će biti spreman da razgovara, ali na ozbiljan način i sa ljudima koji su spremni da sprovode sporazume. ♦