Edi Rama na bečkoj promociji knige o Tačiju: ” kad neko stalno viče “vuk, vuk”, može i da ga prizove!”

Edi Rama na bečkoj promociji knige o Tačiju: ” kad neko stalno viče “vuk, vuk”, može i da ga prizove!”

31/05/2018 Off By

 

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da niko ne želi “veliku Albaniju”, ali da kada neko stalno viče “vuk, vuk”, može i da ga prizove.

Rama je, na prezentaciji knjige Nova država – moderni državnik Hashim Thaci, rekao da je vreme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i Kosovo uđu u Evropsku uniju.

“Ne znam ni među najvećim nacionalistima da je neko zagovarao veliku Albaniju. To je korišteno kao opravdanje za etničko čišćenje”, tvrdi albanski premijer.
On je izrazio zadovoljstvo što vidi pozitivan razvoj u odnosu Albanije sa Srbijom.
“Mi imamo dobre odnose sa Srbijom, a Kosovo ne tako dobre, ali to je normalno”, ukazao je on.
Rama, takođe, tvdi da je Kosovo postalo sigurno mesto za Srbe.

U svom obraćanju prisutnima u Diplomatskoj akademiji u Beču, on je ukazao da je veliki problem nemogućnost slobodnog putovanja.

“Na Kosovu su vlasti izložene velikim izazovima, jer kako objasniti ljudima da su mogli slobodno da putuju za vreme Tita, pa čak i Miloševića, to jest pod diktatorima, a sada ne mogu”, ukazao je Rama.

Kada je reč o EU, od koje traži otvaranje pregovora sa Albanijom, Rama je rekao da ne preti više nego što čini predsednik Evropske komisijeŽan-Klod Junker.
“Nikada nisam rekao da treba integrisati Zapadni Balkan u EU jer u suprotnom može doći do novog rata. Ja mislim da je to malo preterano, ali je neophodna evropska perspektiva našem regionu”, zaključio je on.

U Diplomatskoj akademiji u Beču je, u organizaciji Austrijskog instituta za evropske i bezbednosne politike i Instituta dunavskog regiona i centralne Evrope (IDM) predstavljena knjiga o Hašimu Tačiju.

Na prezentaciji su govorili sam Tači, zatim, Albert Rohan, bivši učesnik u pregovorima o statusu Kosova i nekadašnji generalni sekretar austrijskog ministarstva za spoljne poslove, Volfgang Petrič, bivši izaslanik EU-a za Kosovo.

Predstavljanje knjige je najavljeno saopštenjem koje se završava tvrdnjom da je knjiga “priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsednika Kosova, najmlađe evropske države”.(Agencije)♦