Novo otkriće: Obrenovačke Bordžije i dalje truju građane

Novo otkriće: Obrenovačke Bordžije i dalje truju građane

30/05/2018 Off By

Ranka Čičak

U Srbiji više niko neće bacati opasno ulje i drugi otpad po njivama i zakopavati ga. Već su osuđeni prvi prestupnici po novom Zakonu o zaštiti životne sredine. Prvo optuženi dobio je 4.5 godine zatvora od pet maksimalnih, a njegov rođak 2.5.


Ministar za zaštitu životne okoline Goran Trivan odveo je danas novinare u selo Vukićervica iz Obrenovačkom okrugu gde je već iskopano preko 100 tona opasnog otrova iza kuće Markovića. Danas mašine otkopavaju novi otpad nekoliko kilometara dalje u njivi koja pripada ocu osuđenog Markovića. Trivan kaže da Ministarstvo nije institucija koja hapsi, ali zajedno sa građanima ima pravo da otkriva istinu:
– Ako se u buduće ovakve stvari budu radile biće kažnjavane. Sentimenta više neće biti. Svi koji ubijaju životnu sredinu moraju biti kažnjeni. Ako ih tolerišemo imaćemo sve lošiji život i eto odgovora na pitanja zašto rano umiremo i toliko bolujemo. Dok sam ja na ovom mestu neću dozvoliti da se ovo toleriše, kao što to ne dozvoljavam deset meseci. Danas ovde vadimo 26 tona materijala koji će se proučiti. Vadi se burad, a mašina čisti i diže zemlju ispod. Iz ove buradi je materijal već procureo i zato nam se žuri. Mislium da ima još ovakvih lokacija u Obrenovačkom ataru koje treba istražiti. I dalje dobijamo prijave građana i po njima postupamo”.
Ministar kaže da su kapaciteti za preradu opasnog otpada minimalni i da se on izvozi. Novac daje lokalna samouprava po uobičajenim procedurama. Neki čak falsifikuju dokumente da je otpad zbrinut. Krivično delo prave i oni koji su proizveli taj otpad i ne pratde njegovu sudbinu:
– Odlučili smo pre nekoliko meseci da proverimo sve registrovane firme koje rade na zbrinjavanju opasnog otpada. Registrovano ih je 113, a dvadesetih funkciuonišu. Onima koji to rade loše uzimamo ovih dana dozvole. Godinama iste firme krše zakon. Bilo je kažnjavanja. Sada će se oduzimati dozvole.♦