Stet Department: Vlast Kosova netolerantna prema verskim zajednicima

Stet Department: Vlast Kosova netolerantna prema verskim zajednicima

30/05/2018 Off By

 

Američki Stejt department objavio je izveštaj o verskoj toleranciji u svetu u 2017. godini, u kome je naveo da je Priština pokušala da napravi dobre zakone kada je reč o verskim pravima, ali u mnogim slučajevima ta prava se negiraju vernicima različitih religija na Kosovu.

U izveštaju se navodi da su se druge verske grupe žalile da ne dobijaju finansijsku podršku koju je kosovska vlada dala instituciji za islamsko obrazovanje, Islamskoj zajednici Kosova, medresi u Prištini, Prizrenu i Gnjilanu. Kao deo strategije vlade, za Islamsku zajednicu Kosova (IZK) se navodi da je održala sastanke u medresi i na Fakultetu za islamske studije, sa ciljem informisanja mladih o tome da ne potpadnu pod uticaj ekstremizma. Kako se navodi, u izvještaju se pominje i izveštavanje medija o pritisku koji je turska vlada izvršila na kosovske institucije u cilju zatvaranja škola koje su povezane sa Fetulahom Gulenom.
U izvještaju se dodaje da je bilo slučajeva verskog nasilja i govora mržnje. Dve vjerske zajednice, IZK i Srpska pravoslavna crkva kritikovale su medije zbog podsticanja netolerantne klime. IZK navodi da mediji generalno prikazuju muslimane negativno, dok je kosovska policija prijavila 44 incidenata u cilju nanošenja štete verskoj imovini, krađi i grafitima tokom 2017. godine. Izvještaj pominje da je opština Priština nastavila da nedozvoljava SPC da sprovodi popravke na objektu pravoslavne crkve u kampusu Univerziteta u Prištini.
Na Kosovu živi oko 1,9 miliona ljudi, od čega 95,6 Muslimana, 2,2 odsto katolika i 1,4 odsto pripadaju srpskoj pravoslavnoj vjeri. Srpska zajednica ne prihvata ove podatke zato što nisu učestvovali u popisu 2011. godine, rekavši da na Kosovu ima više Srba nego što su registrovani.(Izvor RTK2)♦