Dogovoren konačan predlog: Republika Severna Makedonija?

Dogovoren konačan predlog: Republika Severna Makedonija?

29/05/2018 Off By

 

Makedonski portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio je kako je konačan predlog imena za bivšu jugoslavensku republiku – Republika Sjeverna Makedonija. Čini se kako su novim imenom zadovoljni šefovi diplomatija i Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov. Ovim dogovorom trebao bi da bude rešen spor Grčke i Makedonije koji traje više godina.

 

Očekuje se da će konačan predlog imena, uobličen u sporazum s 11 tačaka, potpisati premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zorav Zaev. Prvi deo dogovora trebao bi da bude obavljen telefonski, a potom bi na susretu u Prespi sporazum trebao biti i službeno potvrđen.

Makedonija bi u junu trebalo da dobije i datum početka pregovora o priključenju Evropskoj uniji, bez obzira na sporazum o imenu države s Grčkom. Konačan rok za dogovor oko imena Makedonije je u decembru ove godine. Pre toga, a najverojatnije 8. septembra, Makedonci bi o novom imenu svoje mišljenje trebalo da iskažu na referendumu.

Inače, opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas grčkog premijera da se usprotivi otvaranju pregovora Makedonije za ulazak u EU i NATO. Naime, nakon što ime Republika Sjeverna Makedonija dobije zeleno svetlo u makedonskom parlamentu, Grčka svojim potpisom odobrava Makedoniji i ulazak u NATO, ali pod uslovom da Makedonija sprovede ustavne promene.

Makedonija bi trebala da sazna datum početka pregovora o ulasku u Europsku uniju na samitu 28. i 29. juna ove godine, a 11. i 12. jula u Briselu bi trebalo da dobije službeni poziv za učlanjenje u NATO. Ustavne promene u Makedoniji moraju da prođu glasanje u Sobranju, za što je potrebna dvotrećinska većina. Nakon što novo ime odobri makedonsko Sobranje, ono će biti poslato grčkom parlamentu na ratifikaciju (Agencije). ♦