Dan Srpske diplomatije: Srbija nastavlja svoj evropski put

Dan Srpske diplomatije: Srbija nastavlja svoj evropski put

29/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Povodom  Dana srpske diplomatije, danas, 29 maja, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić priredio je svečani prijem za diplomatski kor,  javne i kulturne radnike Srbije.

Dačić je obraćajući se prisutnima potsetio da Srbija želi da nastavi svoj evropski put i čvršće se integriše u porodicu evropskih naroda, ali da ne želi da se odrekne svojih vrednosti, koje su uvek bile evropske, ali sa određenim osobenostima “srpskog nacionalnog bića”.
“Srbija nastavlja svoj evropski put kao spoljnopolitički prioritet, u želji da se formalno i suštinski čvršće integriše u porodicu evropskih naroda, gde je oduvek i pripadala. Na tom putu postoje pomaci, nova poglavlja su se otvorila u pristupnim pregovorima, ali taj proces ne odgovara dinamici ostvarenih reformi koje užurbano sprovodimo, usvajajući i primenjujući standarde razvijenijih evropskih zemalja. Predano radimo na ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji, očekujući da proces proširenja uđe u novu fazu, gde bi Republika Srbija, kao dokazano stabilan i odgovoran partner, doprinela da Unija postane snažnija.
Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da “Kada je reč o Kosovu i Metohiji, jasno ističemo kao i nebrojano puta do sada, našu opredeljenost da se ovo pitanje rešava dijalogom, bez favorizovanja bilo koje strane. Rešenost da nastavimo razgovore i uzdržana reakcija na nedavne provokacije su najbolji pokazatelji našeg zrelog i mudrog pristupa”.
Dačić je još rekao da je “Republika Srbija uložila i nastaviće da ulaže maksimalne napore kako bi odnosi sa susednim zemljama bili na što višem nivou. Od suštinske je važnosti da se svi kanali komunikacije iskoriste za dalju saradnju i razmenu mišljenja na aktualne teme. Smatramo da dobra poslovna klima i čvršće ekonomske veze mogu biti veoma korisni za dalje jačanje procesa poverenja između zemalja Zapadnog Balkana.
Kao neke od uspeha srpske diplomatije u prethodne četiri godine izdvojio je srpsko predsedavanje OEBS-u, diplomatsku akciju za sprečavanje prijema Kosova u Unesko, povlačenje priznanja Kosova od strane jednog broja zemalja i organizaciju prve izložbe o Jasenovcu u UN nakon drugog svetskog rata. Naveo je da će Srbija nastaviti sa snaženjem Ministarstva spoljnih poslova, kroz profesionalizaciju, podmlađivanje i modernizaciju.

Ministar i prvi potpredsednik Vlade je ljudima koji su se posebno izdvojili u saradnji u oblasti očuvanja kulturnog identiteta, humanitarnog rada, zadužbinarstva, kao i očuvanja kulture sećanja na žrtve Prvog i Drugog svetskog rata uručio priznanje “Vitezov svetosavskog pacifizma”.

Priznanja su dobili kreatorka Roksanda Ilinčić, dekan Filološkog fakulteta Ljiljana Marković, pijanistkinja i kompozitor Marina Arsenijević, osnivač organizacije za pomoć Srbima na Kosovu Arno Gujon, aktivistkinja Mila Malruni, preživeli dečji logoraši iz Jasenovca i drugi.
Laureat za doprinos karijernom diplomatskom korpusu je ambasador Darko Tanasković i on je, kao prvi srpski diplomata, dobio zvanje doajena srpskog diplomatskog ešalona sa lentom.

Posle uručenja nagrada u zgradi MInistarstva spoljnih poslova otvorena je izložba portpreta Marine Gavanski Zisis pod nazivom “Zlatni Srbi”.♦