Skupština Srbije bira ministra finansija: Velike mane Siniše Malog

Skupština Srbije bira ministra finansija: Velike mane Siniše Malog

28/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Kolikogod se danas Ana Brnabić trudila da pozitivno predstavi rad Siniše Malog kao gradonačelnika Beograda, toliko je opozicija koristila pisanje tabloida iznoseći sve crne strane njegovog dosadašnjeg rada.

Ana je, recimo, pohvalika njegov uspeh u rešavanju velikih finansijskih problema Beograda koje je on nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika:
– Godine 2014. Siniša Mali je preuzeo grad koji je imao 1.118.600. evra duga, 14. milijardi dinara neplaćenih obaveza i budžetski deficit veći od 20 posto. Danas je dug grada Beograda prepolovljen. Isplaćene su sve obveze, a deficit smanjen za 4 puta. Beograd je u svojoj istoriji prvi put dobio kreditni rejting 2016. godine. Tokom mandata gradonačelnika Siniše Malog stabilizovana je lokalna samouprava, konsolidovana su javna preduzeća. Kao predsednica vlade svedočim da je zahvaljujući velikim investicionim projektima grada Beograda BDP republike Srbije održan. Ponovo je pokrenuta međunarodna saradnja koja je u vreme Dragna Đilasa bila zamrla.
Vojislav Šešelj rekao je da njegova partija neće podržati Sinišu Malog za ministra finansija iako je premijerka održala srceparjuće predvnje: “Oni ga sad guraju u osinjak koji je napustilo već tri ministra finansija. Vlada nikako da nam kaže zbog čega je otišao Vujović. Ja sm izneo kriminlne afere u koje je umešan. Međutim, umesto da ga strpaju u zatvor čitam u novinama kako će ga postviti za svetnika novog ministra. A mogao je da savetuje i iz zatvora. Ja sam onog nesrećnika Tomislava Nikolića savetovao iz zatvora, slao mu pismeno instrukcije, ali uzalud. Čim njemu zazveče novcem, mozak mu ispari. Miris novca je toliko opojan.
Vujović je pravio velike manipulacije oko Komercijalne banke, u kojoj država ima 36 posto učešća. Uhvaćen je u saradnji sa kijevskim nacistima. Postaoje takozvani nezavisni savetnik ukrajinskih državnih železnica. To je ogroman novac koji se izvlači iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Zašto vi kao premijerka niste sve ovo javno rekli. Pošto sam to rekao ja, Vujović je počeo da mi se sveti. Kada je trebalo da uplatim novac za kuću u Hrtkovcima, otvorio sam račun u Komercijalnoj banci, ali je stiglo naređenje da se on zatvori pod izgovorom da sam ja terorista. Novac je uplaćen sa računa mog sina Mihaila u Inteza banci. Međutim, posle dva dana i taj je račun zatvoren. Zašto? Na predlog ministra Vujovića vlada je mene i moje sinove stavila na spisak terorista. Ja ću sada morati da se sudim sa vladom Srbije zato što sam na tom spisku.
Aleksandar Stefanović kaže da je činjenica da je Vujović uspeo da saseče veliki deficit i stabilizuje javne finansije ali to je uradio na račun plata i penzija i znatno smanjio standard stanovnika.
Jovan Jovanović je primetio da Sinišu Malog za ministra finasija ne postvlj premijerka već predsednik države:
– Njen je izgovor da je ona tehnokratski premijer. Ustav ne poznaje kategoriju tehnokratskog predsednika Vlade i to ne može biti izgovor što ona ne koristi svoja ustavna ovlašćenja. Sada se ustvari ne bira novi ministar finansija, već čuvar trezora zarobljene države. Njegov prethodnik podneo je ostavku jer više nije želeo da toleriše rastuće negativne tendencije na koje očigledno nije mogao da utiče. Ono što mu najviše zameram što je teret stabilizacije prevalio na penzionere, lekare, zdravstvo, prosvetu, državne službe a nije dirnuo privilegije javnih preduzeća. Ovakva je politika uništila društvo i izazvala masovno iseljavanje. Meni nije jednostavno da govorim o budućem ministru gospodinu Malom jer ga poznajem više od 20 godina. Upoznali smo se u Vašingtonu na postiplomskim studijama preko “Ron Braun” stipendije. Stoga ispravljam predsednicu vlade koja je rekla da je Siniša Mali Fulbrajtovac. Slažem se sa većinom kritičara koja pominje njegove nerazjašnjene afere. Umesto rešavanja tih afera on će za nagradu biti unapređen. Neću da pričam o Beogradu na vodi, noćnom rušenju u Sava mali, nekvalitetnoj rekonstrukciji Slavije i Cvetnog trga, betonizaciju Beograda, preskupoj novogodišnoj rasveti, jelki od 83 hiljde evra, promašaju oko ER Srbija. Ono što mu najviše zameraju je nerazjašneja afera oko plagiranja doktorata. Ta je afera u suprotnosti sa onim što je trebalo da nauči, a to su akademska čestitost i poslovna etika.Sednica se nastavlja.♦