Na mostu preko Save i Kolubare – Vučić najavio bolje dane za penzionere

Na mostu preko Save i Kolubare – Vučić najavio bolje dane za penzionere

25/05/2018 Off By

 

Ranka Čičak

“Srbija je danas zemlja sa najvećim brojem kilometara modernih auto puteva, Kada sve što gradimo bude dovršeno imaćemo više modernih puteva nego Hrvatska i Rumunija”, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na mostu preko Save i Kolubare na deonici između Surčina i Obrenovoca.

Obilazak radova na mostu


Sve se ovo moglo postići zahvaljujući srpskom budžetu koji neprekidno raste. U junu se očekuje 15 milijardi dinara suficita, a odmah zatim 18 milijardi. Takve uspehe Srbija nikada nije imala. Brzi rast ovog trenutka beleže samo Mađarska, Češka i Poljska. Vučić kaže da če naš rast preći 4.5 posto ali on je zadovoljan i sa 4 posto. Kaže da ispočetka nije shvatao prednosti digitalizacije o kojima mu je pričala Ana Brnabić. Na to mu je skrenula pažnju i Angela Merkel nedavno u Sofiji kada mu je rekla da Srbija treba da se drži visoke tehnologije, IT sektora i digitalne agende: “Zato smo pozvali Mariju Gabriel, evropskog držanog sekretara za digitalnu agendu da pojačamo ovaj posao i kod nas. Budžet nam je u suficitu pa ti Ana imaš novaca za finansiranje digitalne agende. Juče je bila Marija Živanović Šmit čija kompanija zapošljava u Srbiji 4.000 ljudi. Ona je spremna da Ani pošalje iz Atlante jednu našu zemljakinju polusrpskinju da organizuje kurseve za prekvalifikaciju, kako bi se za šest meseci ljudi osposobljavali za digitalni rad”.
Srbija u strukturi izvoza već ima 9,2 posto prodatih softvera i druge opreme u digitalnom sektoru. To je više nego što izveze kompletna poljoprivreda.
Vučić je zahvalio kineskim parterima na osdličnoj saradnji. Rekao je da su Kinezi spasili 5.200 radnih mesta u smederevskoj železari, pa je ona danas drugi izvoznik iz Srbije, a uskoro postaje i prvi. Osim toga hrani još deset hiljda radnika iz kooperativnih firmi. Kineski i naš predsednik su u stalnom kontaktu, pa će Beograd uskoro ponovo biti gost predsedniku Kine.
Na ovoj konferenciji za medije na jakom suncu na gradilištu mosta predednica Vlade Ana i predsednik Vučić bili su veoma radosni kada su objavili vest koju najstariji u našoj zemlji čekaju od 2014 godine. Vlada će predložiti Skupštini da se ukine zakon o privremenom smanjivanju penzija. Vučić je rekao da su Ana i on mesecim rzgovrali o ovom potezu sa kojim se složio i MMF.
“Pre četiri godine smanjili smo penzije jer je Srbija bila pred bankrotom. Nije to bila bahatost. To mi je bila u političkom životu najteža odluka. Morali smo to da uradimo da bi penzije uopšte opstale. Došli smo u takvu situaciju zahvaljujući onima koji su zemlju vodili u prošlost. Danas mo u situaciji kada više ne treba da se plašimo od bankrota.
Na pitanje da prokomentariše hapšenje saradnika i finansijera Vuka Jeremića u SAD zbog korupcije, Vučić je rekao da je to ozbiljna banda koju predvodi Jeremić, ali danas kada se cela zemlja raduje povećanju penzija nema mesta za priče o kriminalu.
Nije hteo da komentariše ni informacije da će Mišković i Đilas preuzeti Demokrtsku stranku.♦