Hašim Tači: formiraćemo vojsku i pored srpskog veta!

Hašim Tači: formiraćemo vojsku i pored srpskog veta!

23/05/2018 Off By

 

Predsjednik Kosova Hašim Tači poručio je juče iz Budve da će Kosovo formirati svoju vojsku i da Srbija neće imati pravo veta nad ovom odlukom. Tači je iskazao očekivanja da će biti uspostavljena puna normalizacija odnosa sa Srbijom.

 

Tači prisustvuje 2BS Forumu, međunarodnoj konferenciji koja se bavi pitanjima globalne i transatlantske bezbednosti. On je novinarima kazao da Kosovo želi biti dio EU i NATO.

“Očekujem novi dogovor između Kosova i Srbije, o potpunom normalizovanju odnosa. To će nam omogućiti da uspostavimo evropske odnose, koji će potvrditi evropsku perspektivu celog regiona. EU je na Samitu u Sofiji bila veoma jasna, da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije važna za cijeli region”, kazao je Tači.

Na pitanje oko formiranja kosovske vojske, Tači je poručio da će Kosovo uspostaviti domaću vojsku, uz punu koordinaciju s NATO-om i međunarodnim partnerima.

“To će biti profesionalna vojska, po NATO standardima i što je još važnije, multietnička vojska. Čak i danas je multietnička. Deset odsto trupa dolazi od manjina, pet procenata su kosovski Srbi. Mi ćemo napraviti vojsku uz svu koordinaciju s partnerima, ali Srbija neće imati pravo veta nad ovom odlukom”, kazao je Tači.(Agencije)♦