22. maj

22. maj

22/05/2018 Off By

337. Umro rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je prihvatio hrišćanstvo u Rimskom carstvu. 325. sazvao prvi hrišćanski koncil u Nikeji.

1455. Bitkom kod Sent Albansa u Engleskoj počeo tridesetogodišnji “Rat dve ruže”, dinastija Lankaster i Jork.

1813. Rođen nemački kompozitor Rihard Vagner, reformator opere i orkestra. Stvarao muzičke drame epskih razmera, proširio Betovenov simfonizam u operskoj partituri i postigao prožimanje dramske radnje i muzike.

1833. U Čileu usvojen Ustav kojim je data veća vlast predsedniku, a rimokatolička vera proglašena državnom.

Conan doyle.jpg⇐1859. Rođen engleski pisac Artur Konan Dojl, autor kriminalističkih romana u kojima su glavni junaci detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj, doktor Votson.

 

 

 

 

 

 

 

Francesco Hayez 040.jpg⇐1873. Umro italijanski pisac Alesandro Manconi, čije su delo i ideje snažno uticale na nacionalni pokret “rizorđimento” četrdesetih godina XIX veka.


 

 

 

 

 

French poet, novelist and dramatist Victor Marie Hugo is shown in this undated photo. Hugo was born on May 22, 1802 in Besancon, France, and died in 1885 in Paris. (AP Photo)⇐1885. Umro francuski književnik Viktor Igo, uz Balzaka najznačajnija ličnost u francuskoj književnosti. Od 1841. član Akademije, a od 1845. poslanik u Parlamentu, gde se zalaže za slobodu štampe, ukidanje smrtne kazne i socijalne reforme. Nakon državnog udara Napoleona Bonaparte odlazi u 19-godišnje izgnanstvo, gde je napisao najpoznatija dela, romane “Jadnici” i “Zvonar Bogorodičine crkve”.


 

Laurence Olivier - portrait.JPG⇐1907. Rođen engleski pozorišni i fimski glumac, režiser i producent Lorens Olivije, jedan od najboljih tumača Šekspirovih likova, dobitnik “Oskara” za film “Hamlet”. 1970. dobio plemićku titulu.


1914. Velika Britanija od Anglo-persijske naftne kompanije preuzela kontrolu naftnih izvora u Persijskom zalivu.

1915. U najtežoj železničkoj nesreći u Velikoj Britaniji u sudaru dva voza, u Škotskoj, poginulo 227 osoba.

1918. Nemački avioni bombardovali Pariz, tokom Prvog svetskog rata.

1939. Hitler i Musolini potpisali “Čelični pakt” o desetogodišnjem vojnom i političkom savezu Nemačke i Italije.

1943. U Moskvi saopšteno da je raspuštena Komunistička internacionala. Smatra se da je to bio Staljinov gest dobre volje prema zapadnim saveznicima u Drugom svetskom ratu.

⇐1970. Umro jugoslovenski reditelj i scenograf  Bojan Stupica. Od 1949. bio reditelj i jedan od glavnih organizatora u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a od 1957. režirao u beogradskom Ateljeu 212 i u Narodnom pozorištu.


1972. Predsednik SAD Ričard Nikson u Moskvi se sreo s predsednikom Vrhovnog sovjeta SSSR Leonidom Brežnjevim, kao prvi američki predsednik koji je posetio SSSR.

1972. Cejlon postao republika u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Šri Lanka.

1975. Rodezija isključena iz Olimpijskih igara zbog rasističke politike vladajućeg režima.

1985. U eksploziji automobila-bombe u jednom predgrađu Bejruta poginulo 60, povređenop 190 osoba.

1989. Indija izvršila probu svoje prve rakete “zemlja-zemlja” srednjeg dometa.

1992. Generalna skupština Ujedinjneih nacija primila u punopravno članstvo tri bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Istog dana u Sarajevu postignut sporazum predstavnika JNA i Predsedništva BiH o mirnom povlačenju vojnika i pitomaca, državljana Jugoslavije, iz vojnih kasarni u Sarajevu i Pazariću.

1994. Pobunjenici u građanskom ratu u Ruandi zauzeli međunarodni aerodrom u Kigaliju i ključnu kasarnu Vladinih snaga, otklonivši najveću prepreku u pohodu na glavni grad.

1997. Pola miliona Poljaka pohrlilo da vidi svog zemljaka, Papu Jovana II, tokom njegove posete toj zemlji.

1997. Ruski predsednik Boris Jeljcin smenio ministra odbrane i nekoliko generala pošto su odbili da smanje budžet i izvrše reorganizaciju vojske.

1998. Glasači u Severnoj Irskoj izglasali mirovni ugovor kojim je okončana 20-godišnja borba prostestanata i katolika. Za ustavne promene glasalo blizu 95 odsto glasača.

1999. U najvećem talasu izbeglica sa Kosova oko 7.700 Albanaca prešlo u Makedoniju.

2000. Izraelske sudije oborile zakon koji je branio ženama da se mole ispred Tora arabeski na Zapadnom zidu, jevrejskom sveštenom mestu.

2001. Nacionalna skupština Francuske odobrila kontroverzan predlog zakona kojim bi ostrvo Korzika dobilo više prava. Protesti separatista na tom ostrvu protiv Pariza trajali dvadeset godina.

2001. Talibanska milicija u Avganistanu najavila zakon kojim će hindusi morati da nose identifikacione oznake koje će ih razdvajati od muslimana, a hindu-žene da nose velove.