Sednica Odbora za KiM: Boško Obradović – Kosovo nije dedovina jednog čoveka!

Sednica Odbora za KiM: Boško Obradović – Kosovo nije dedovina jednog čoveka!

21/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Danas je Odbor za Kosovo Skupštine Srbije usvojio izveštaj o prošlogodišnjem radu Kancelarije za Kosovo, ali je palo i teških reči. Opozicija smatra da je KiM za našu zemlju postao dijaspora za koju se mi trudimo da pomognemo, ali isto toliko kao što mađarska država pomaže Mađarima u Srbiji.

Radikali kažu da je 40 miliona evra za KiM koja je pod okupacijom – malo. To nije dovoljno da zadrži ljude. To pokazuje da neko na čelu naše zemlje polako diže ruke od KiM. U trenutku spuštanja Ministarstva za Kosovo na nivo Kanclarije napravljen je prvi korak protiv interesa Pokrajine. Neki su primetili da potpunija briga za Srbe na Kosovu zahteva potpuno priznanje Kosova kao države.
Boško Obvradović (Dveri) kaže da naša vlast utiče na to da se Kosovo što pre prizna:
– Kad će se Vučić pojaviti pred ovim Odborom da kaže šta se dešava s Kosovom. Ceo svet raspravlja o Kosovu samo mi sve krijmo. Prethodna sednica ovog Odbora bila zatvorena za jasvnost. Neko tajno pregovara o vašoj sudbini a vi ćutite. Slušate i ponavaljate razne nemoguće stvari. Jedan dan – nećemo priznati Ksosovo. Drugi dan – ne želimo da pitanje ostavimo otvoreno da imaju naša deca štete. Treći dan – još četrnaste smo obećali potpisivanje. Četrti dan – potpisaćemo ako nam nešto ponude. Ne može jedan čovek da pregovara o Kosovu jer mu to nije dedovina. A i da jste opet ne može jer to nije po Ustavu. Treba prvo promeniti Ustav. Zatim videti o čemu može da se pregovara i dokle se može ići.
Božidar Delić iz SRS pita kako je moguće da crkva otvara pivnicu i brendira pivo, a narod na KiM je gladan.
Poslanici Radikalne stranke pitali su i to šta će biti sa zaposlenima u Privrednoj komori KiM pošto Privredna komora Srbije viš nma obavezu da ih finansira.
Goran Bogdanović iz stranke Boridsa Tadića, inače bivši ministar za KiM primetio je da na sastanku nedostaje tim za izradu statuta ZSO, kako bi rekli dokle su stigli sa poslom.
Radikali su protestvovali i tražili da se zabrani nevladina organizacija “Inicijativa mladih za ljudska prava” zato što u centru Beograda promoviše kosovsku nzavisnost.♦