Jelena Guskova: “Vučić je doneo odluku o Kosovu, biće upamćen kao predsednik koji se odrekao zemlje predaka”

Jelena Guskova: “Vučić je doneo odluku o Kosovu, biće upamćen kao predsednik koji se odrekao zemlje predaka”

20/05/2018 Off By

 

Postalo je jasno da je Beograd već doneo odluku i da je rukovodstvo Srbije spremno da prizna nezavisnost Kosova.

 

Sve je gotovo: Jelna Guskova


Rusija se neće protiviti tom procesu, zato što je reč o srpskoj teritoriji i Srbi treba da odluče da li će je pokloniti, prodati ili će se nje odreći, kaže šef Centra za istraživanje savremene balkanske krize Instituta za slovenstvo Ruske akademije nauka i član Senata Republike Srpske, Jelena Guskova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odavno doneo odluku o Kosovu i Metohiji, još onda kada je bio izabran na mesto premijera izjavila je Guskova agenciji „EADaily”.

Prema mišljenju Guskove, predsednik Srbije je imao šansu, kada je smenio sa vlasti Borisa Tadića, da izmeni scenario odnosa sa Prištinom. Podseća da je Tadić vodio pregovore sa separatistima ali sa njima nije potpisao sporazum.
„Bilo je moguće odustati od svega onoga oko čega se Tadić dogovarao i krenuti od nule. Vučić to nije učinio, već je prihvatio sve tačke dogovora, ali je otišao i dalje, proširujući ih“, rekla je dodavši da pri tom prava kosovskih Srba ni do danas nisu uopšte zaštićena.

Prema rečima Guskove, Zapad danas već otvoreno govori o neophodnosti donošenja konačne odluke o Kosovu i Metohiji. I Vučiću je potpuno jasno da on u toku 2018. godine mora da potpiše sporazum koji će Kosovo maksimalno približiti nezavisnosti, podvlači Guskova. Možda se u tom sporazumu neće naći reč „nezavisnost“, ali faktički, „dobijanjem mesta u UN, poštovanjem granica, koje danas između Kosova i Srbije u potpunosti uobičajeno funkcionišu, možemo govoriti o priznanju nezavisnosti Kosova od sadašnje vlasti“, izjavila je Guskova.(Agncije)♦