Ekatarina Zaharijeva: Očekujem dve zemlje sa Zapadnog Balkana u EU do 2025. godine

Ekatarina Zaharijeva: Očekujem dve zemlje sa Zapadnog Balkana u EU do 2025. godine

16/05/2018 Off By

 

Ministarka spoljnih poslova Bugarske, Ekatarina Zaharijeva, izrazila je nadu da će dve zemlje Zapadnog Balkana postati članice EU do 2025. godine.

 

Zaharijeva je u Sofiji učestvovala na konferenciji Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta gde je zatraženo da integracije Zapadnog Balkana ostanu glavni prioritet EU.

Zamenica bugarskog premijera i šefica bugarske diplomatije Ekatarina Zaharijeva je sa konferencije Evropskog ekonomskog i socijalnog saveta koji okuplja evropska i regionalna civilna društva izrazila nadu da će “videti dve zemlje sa Zapadnog Balkana kako postaju članice EU do 2025. godine”.

Ona je tom prilikom posebno naglasila ulogu civilnog društva u socijalno ekonomskom razvoju i povezivanju na Zapadnom Balkanu.

Predstavnci evropskih i reginalnih civilnih društava su sa konferencije odžanoj u Sofiji poručili da je proširenje EU, a posebno širenje demokratskih vrednosti i pravnih standarda Unije u regionu Zapadnog Balkana, u interesu kako zemlja regiona tako i EU.

Učesnici konferencije ocenili su da iako ekonomije zemalja Zapadnog Balkna i dalje rastu, zemlje regiona ostaju među najsiromašnijima Evropi. Procenjeno je da bi puno približavanje životnim standardima EU moglo trajati i do 40 godina.
U diskusijama je naglašena i važna uloga obrazovanja i slobodnih i nezavisnih medija za prevazilaženje nasleđa prošlosti i za jačanje demokratskih vrednosti. Predstavnici organizacija civilnog društva na konferenciji u Sofiji posvetili su posebnu pažnju pravima ugroženih grupa u regionu i pozvali nacionalne vlade da učine više za suočavanje sa izazovima kada su u pitanju prava žena i manjina na Zapadnom Balkanu.(Agencije)♦