Priština: Čedomir Jovanović nije realno obostrano priznanje

Priština: Čedomir Jovanović nije realno obostrano priznanje

12/05/2018 Off By

 

Ne postoji prostor za pregovore između Srbije i Kosova, jer je mnogo lošeg urađeno, ali nije realno ni obostrano priznanje, izjavio je Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije Srbije na skupu o temi “Kakva je budućnost kosovsko-srpskih odnosa” koji je organizovao Kosovski demokratski institut (KDI).

 

Jovanović je skupu na kome je učestvovao i Enver Hodžaj, zamenik premijera Kosova, istakao da se srpsko društvo mora suočiti samo sa sobom, i ocenio da je svaka politika koja ignoriše život osuđena, pre ili kasnije, na neuspjeh.

– Ja mislim da na prvom mestu moramo imati ideju mira, međusobnog razumevanja i sposobnosti da na drugačiji način rešavamo svoje nesporazume. Nadam se da će to doći do izražaja u razgovorima koji su pred nama. Ne vidim tu mnogo prostora za pregovore, ne vidim o čemu bi se pregovaralo. Ono što se desilo, barem što se mene tiče, je definitivno tako i ja ne znam na kakav način Srbiji može biti bolje ukoliko nastavi da ignoriše činjenicu da je Kosovo apsolutno nezavisna država od nje, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da je on još 2013. godine podržao dijalog Kosova i Srbije i da ga podržava i dalje. Međutim, kakao je kazao, brine ga stanje srpskog društva koje nije sposobno da razume realnost i zato ne veruje u dogovore iza kojih stoje pojedinci.

-Kosovo i način na koji ćemo se suočiti sa kosovskom istinom mora biti praćeno i transformacijom unutar našeg društva. Naravno ja govorim o svom društvu, nezanemarujući i procese koji su nužni ovde u Prištini, ali to nije moja briga i moj posao. Ja pre svega razmišljam o Beogradu kao mestu na kome se mora voditi drugačija politika, koja je u ovom trenutku vrlo kontradiktorna”, kazao je Jovanović.

Prema mišljenju Jovanovića nije realno obostrano priznanje Kosova i Srbije i to ne treba nametati srpskom društvu. On napominje da to nije pitanje Vučićeve lične hrabrosti, nego pitanje sposobnosti srpskog društva da shvati zašto tako nešto treba da uradi, a i imalo bi ogromne posledice po region, pre svega po Bosnu i Hercegovinu.

Jovanović, takođe smatra da je zemljama regiona potreban NATO, jer bi članstvo u toj vojnoj organizaciji bio garant da više neće biti ratova.

Istovremeno, zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj smatra da je dijalog Kosova i Srbije ima i unutrašnji i regionalni kontekst. Hodžaj kaže da je za Kosovo sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom veliki kompromis, i ističe da na Kosovu još uvek nema političkog koncenzusa u vezi dijaloga sa Srbijom.

Kako je naveo, regionalni kontekst nikada nije bio povoljniji, ali po njemu za Kosovo je jedino otvoreno pitanje odnos sa Srbijom koji se mora regulisati konačnim sporazumom o obostranom priznaju.

-Srbija se ne može učlaniti u Evropsku uniju bez priznanja Kosova, ne zbog želje Kosova, nego zbog toga što EU u globalnoj situaciji ne može da primi države koje nemaju diplomatske odnose, koje nisu obostrano priznate”, rekao je Hodžaj.

On je, takođe, kazao da prijem Kosova u Ujedinjene nacije nije u rukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer Kosovo i Srbija mogu postići dogovor koji Rusija zbog nekog svog interesa neće podržati.(AA)♦