Konferencija za medije predsdnika Kipra i Srbije

Konferencija za medije predsdnika Kipra i Srbije

10/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Predsednici Srbije i Kipra Aleksandar Vučić i Nikos Anastasijades rekli su danas novinarima da obe zemlje imaju slične probleme i da će se zbog toga i starog prijateljstva podržavati. Vučić kaže da je Srbija zahvalna na podršci Kipra po pitnju KiM – a:

Vučić s predsednikom Kipra: Podrška integritetu Srbije


– Kipar najsnažnije štiti međunarodno pravo i intigritet Srbije. Posbno poštujemo zmlje i narode koji su uvek uz Srbiju i u njenim najtežim trenutcima. Objasnio sam gostu šta se sve zbiva oko KiM. Šta je uradio Bograd, a Priština nije po Briselskom sporazumu. Govorio sam i o nejednakim aršinima nekih zemalja prema ovom problemu. Srbija je zainteresovana za kompromis, ali niko ne može da joj preti i da je tera da prihvata jedino albanske interese. Srbija se nada da će i Kipar rešiti svoje probleme i doći do kompromisa. Posetiću Kipar na zajedničkoj sednici dve vlade, kada će se održati i biznis forum. Sa Nikosom Anastasijadesom razgovarao sam i o turizmu i kiparskim kompanijama koje žele da rade kod nas. Trgovinska razmena mora da se poveća i da bude više njihovih turista u Srbiji, a naših na Kipru. Uvek ćemo moći da računamo na pravdoljubivost dve prijateljske zemlje. Nikos razume naš težak put ka Evropskoj uniji sa poglavljem 35 koje je zadato samo Srbiji. Tražićmo neko kompromisno rešenje sa Prištinom i nadam se da ćemo i uspeti.
Kipar ima četrnaest godina iskustva u Evropskoj uniji. Nikos Ansatasijades obćao je punu podršku u daljem srpskom evropskom putu:
– Mi budućnost Srbije vidimo samo u EU. Želimo naša iskustva da podelimo sa Srbijom. Evropski savet će napraviti izvesne promne na srpskom evropskom putu kako bi ohrabrio vašu vladu da nastavi sa reformama. Republika Kipar ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova. Zalažemo se za rešavanje ovog problma prema reoluciju UN. I mi imamo probleme u odnosima sa Turskom. Želimo da se kiparsko pitanje konačno reši dijalogom u okviru UN. Da se stvori nezavisna država i iz nje povuku sve vojske koje su okupiral našu zemlju, kako bi nastavili da radimo kao nezavisna država.
Ministri spolnih poslova Srbije i Kipra – Ivica Dačić i Nikos Hristopulaidis danas su pred novinarima najavili operativne konsultacije oko svih političkih tema, radi uzajamne pomoći. Dačić se zahvalio na podršci Kipra povodom Kosova i Metohije i rekao da su se u tom slučaju vlasti Kipra dosledno pridržavale međunarodnih pravnih principa:
– Ovde je reč o principima da se ne može dozvoliti bilo koji jednostrani akt.
Nikos Hristopulaidis čestitao je Srbiji na dobrim privrednim reformama i ponovio odlučnost da Kipar ne prizna Kosovo. Zahvalio se Srbiji što igra važnu ulogu u očuvanju mira u regionu. Oba su ministra upozorili srpske građane da kad idu na Kipar treba da poštuju pravila i integriet svojih domaćina. Naime neke turističke organizacije kad preko Grčke stignu u Nikoziju, vode svoje goste i na turski deo pa dolazi do sukoba sa EU. Dačić je zamolio građane da ne putuju sa takvim organizacijama, jer dolaze u situaciju da budu vraćene.♦