Merkalova i Tači posle susreta: smanjiti korupciju i nezaposlenost

Merkalova i Tači posle susreta: smanjiti korupciju i nezaposlenost

10/05/2018 Off By

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je kosovske vlasti na borbu protiv korupcije i smanjenje nezaposlenosti, dodajući da dijalog sa Srbijom nije jednostavna tema. Merkelova je uputila ove komentare nakon što je u sredu u Berlinu primila kosovskog predsednika Hašima Tačija.


Nemačka kanclarka Angela Merkel, kako piše prištinski dnevnik Gazata ekspres medijima je izjavila da je Nemačka saveznik Kosova i da podržava njegov put ka integraciji u EU. Ona je istovremeno pozvala kosovske lidere da učine više u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

– Imamo mnogo nerešenih pitanja, ali postoje poboljšanja na putu ka EU. Želim da naglasim na Dan Evrope da imamo pred sobom mnogo izazova, a izazovi koje bi trebalo da se reše su borba protiv korupcije, visoki stepen nezaposlenosti,” rekla je Merkelova.

Kada je u pitanju dijalog između Kosova i Srbije koji pomaže EU, Merkelova je potstila da ovaj dijalog nije jednostavna tema, napominjući da je bilo pozitivnih događaja u tom pravcu naglašavajući da “Dosadašnji sporazumi trebalo bi da budu sprovedeni”.

Hašim Tači smatra da sastanak sa kancelarkom Merkel potvrđuje prijateljske odnose između Kosova i Nemačke i da je Kosovo, “kao mlada zemlja u Evropi obavezna da doprinese miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana”.

Gazeta ekspres prenosi da je Tači rekao da “Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je od vitalne važnosti,” i da smatra da bi svi sporazumi postignuti tokom dijaloga trebalo da sprovedu obe zemlje.
Rekao da završna faza dijaloga sa Srbijom neće biti laka, napomenuvši da je to jedina njihova alternativa za napredovanje. On je rekao da bi konačni sporazum trebalo da dovede do obostranog priznanja, rekavši da će to omogućiti i Kosovu i Srbiji otvaranje novih poglavlja na putu za integraciju u EU.♦