Tusk razgovarao sa Tačijem: Normalizacije odnosa Kosova i Srbije uslov napretka ka EU

Tusk razgovarao sa Tačijem: Normalizacije odnosa Kosova i Srbije uslov napretka ka EU

27/04/2018 Off By

 

Bez potpune normalizacije odnosa Kosova i Srbije i bez potpune implementacije sporazuma ne vidim kako može doći do poboljšanja odnosa sa EU, izjavio je u Prištini Donald Tusk predsednik Evropskog saveta na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem.

Tusk je dodao da je nakon sastanaka u Beogradu i Prištini optimista po tom pitanju. Zahvalio je Tačiju, kao i Vučiću na ’ličnom kapitalu’ koji su uložili u ovaj proces.
“Svestan sam da je ovo osetljivo i teško pitanje za obe strane ali nema druge održive alternative za normalizaciju. Radi se o strateškoj odluci koja će se sto posto sam ubeđen isplatiti u dugoročnom planu“, rekao je Tusk.
Tusk je čestitao Kosovu na ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom što je, kako je dodao, Kosovu omogućilo korak bliže ka ukidanju viznog režima sa EU.
“Sada znam da se nećete zaustaviti i da ćete nastaviti sa reformama, poštujući međunarodne obaveze i da ćete uraditi sve što je u interesu vaše zemlje. Borba protiv korupcije i kriminala je nešto za što treba politički konsensuz na Kosovu“, dodao je Tusk.
Izjavio je da će predstojeći samit u Sofiji poboljšati veze sa regionom i veze između država regiona u oblasti transporta, energetike i digitalizacije, kao i razmenu ljudi u programu Erasmus +.
“Mi ćemo iskoristiti ovaj samit kako bi razgovarali o rešavanju nekoliko zajedničkih izazova bezbednosti kao što su krijumčarenje migranata, terorizam i organizovani kriminal“, kazao je Tusk. On je potvrdio nepokolebljivu podršku evropskoj perspektivi regionu. Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da EU i region Zapadnog Balkana nisu nikada bili bliže jedni drugima. On je kazao da će se na predstojećem samitu u Sofiji zemlje EU i sve države Zapadnog Balkana imati mogućnost da se osvrnu na dostignuća i izazove koji postoje. On se zahvalio Tusku na ravnopravno tretiranje Kosova na samitu u Sofiji. “Ono što je jasno jeste da Kosovo ima hitnu potrebu da ubrza korake ka članstvu u EU. On je istakao da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom što podrazumeva sprovođjenje svih postignutih sporazuma ali i postizanje konačnog pravno-obavezujućeg sporazuma koji će omogućiti recipročno priznanje i bržu integraciju Kosova i Srbije u evropsku porodicu.
“Dijalog o normalizaciji međjudržavnih odnosa Kosova i Srbije biće jedan od najvažnijih pitanja o kojem ću razgovarati i u Berlinu sa nemačkom kancelarkom 9. maja“, kazao je on.(RSE)♦