Vučić novinarima: Po svaku cenu gradićemo autoput Niš – Priština

Vučić novinarima: Po svaku cenu gradićemo autoput Niš – Priština

25/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Posle potpisivanja ugovora između Evropske investicione banke i kontole letenja Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić je rekao novinarima da ovaj ugovor donosi 126 miliona evra, od čega je 45 posto učešće Evropske banke, a da će odmah 5,4 miliona biti uloženo za aerodrom u Nišu.

Vučić i njegov gost Donald Tust, predsednik Evropskog saveta pokazali su da se veoma cene i podržavaju. Vučić je rekao da su razgovarali o nekim stvarima koje Srbija treba hitno da reši pre ulaska u Evropu, a to su poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, slobodi štampe i o udruženjima novinara.
Vučić se pohvalio da nije odustao od namere da se gradi autoput Niš Priština bez obzira na sve napade na njega.
– Smatram da ćemo tako pomoći i Srbima na KiM. Prva deonica Niš – Plaćenik od 77 kilometara prolazi kroz Toplički i Pomoravski okrug. Koštaće 349 miliona evra. Očekujemo brzu odluku o tome kako bi već ovog leta počeli s radovima. O ovome sam govorio još 2013. godine sa Angelom Merkel.
Najavio je renoviranje i izgradnje kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. I izgradnju lokalnih infrastruktura na čemu se kasnilo i gubilo. Razgovarali su i o Kosovu, pitanju koje može biti prepreka Srbiji za Evropu, ako se pozitivno ne reši:
-Nemamo pravo da odustanemo. Ko god ne razume i glavu bi hteo da mi skine, treba da zna da ne prodajemo nešo što neki pre nas već nisu dali. Tusk kao Poljak razume da ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije, ali moramo da razumemo šta se dešava oko nas.
Donald Tusk kaže da je došao zbog primprema za samit u Sofiji. On je ponovio ono što su mnogi pre njega već rekliu da EU hoće da ostane prijatelj Srbiji i Zapadnom Balkanu:
-Znam da mrzite kad vam govore šta treba da radite. Pokazali ste u istoriji da ste nezavisni i sami odlučujete o svojoj sudbini. Mi u Poljskoj smo se uvek divili vašoj hrabrosti. Čak i Nemci znaju da je bolje biti na vašoj strani. Zato je danas svima u svetu jasno da o vašoj sudbini neće odlučivati ni Moskva ni Vašington, već samo Beograd. U svemu tome će vam Evropa pomoći. Treba da je posmatrate kao projekat zajedništva za trajnu demokratiju i slobodu govora. Fascinra me vaš predsednik. U njemu prepoznajem srodnu dušu. Obojica znamo da se u životu i politici mora boriti. Ali znamo i to da je saradnja bolja od sukoba. Vučić je pokretač ambiciozne vizije ekonomske integracije vašeg regiona još pre ulaska u EU.♦