Skupština Srbije: Šešelj traži mornaricu – “kada jednog dana opet izađemo na srpsko more”!

Skupština Srbije: Šešelj traži mornaricu – “kada jednog dana opet izađemo na srpsko more”!

25/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Šest zakona o vojsci, Ministarstvu odbrane i Bezbednosnoj agenciji, čim ih je obrazložio ministar Vulin, naleteli su na šibu Vojislava Šešelja. On se protivi da Vojska Srbije učestvuje u mirovnim misijama EU i UN:

-Zašto bi naši vojnici učestvovali u tim misijama? Šta se time dobija?Da nam skoči ugled u nečijim očima? Oni tako samo mogu da ogreše dušu o neku sirotinju u afričkim zemljama koja se bori protiv gladi i uzurpatora. Zašto bi naši vojnici išli da se bore protiv gusara u Indijskom okeanu. Neka se bori onaj koji je od tih ljudi napravio gusare, a svi znamo ko je taj. Onaj koji je izazvao građanski rat u Somaliji, neka sada vodi brigu o gusarima. Mi treba da negujemo našu mornaricu kada jednog dana opet izađemo na srpsko more, da imamo spremnu mornaricu za brodove koje ćemo nabavljati. Stanje u našoj vojsci još uvek nije dobro. Vojsku su svi dosmanlijski režimi doveli u katastrofalnu situaciju.
Šešelj je protiv sindikata u vojsci i policiji i kaže da sindikalno organizovanje na ovim specifičnim mestima znači politizaciju, pa se sindikat u policiji i vojsci mora ukinuti. On kaže da su vladajući režimi posle 5.oktobra smišljeno izbacivali iz vojske sve vredne oficire i stručnjake. Zamera i to, da nigde u našoj strategiji narodne odbrane nije označena opasnost od NATO pakta i kako ćemo reagovati na napad NATO pakta:
-Dame i gospodo, mi ne možemo bez vojng pakta sa Rusijom.On nam treba da nas zaštiti od NATO. Namensku industriju moramo sačuvati u državnim rukama. Ne sme biti privatizacije ni dokapitalizacije. Bezbednosno informativnoj agenciji moramo vratiti stari naziv – Služba državne bezbednosti. Naziv agencija asocira na iznajmljivanje žena za poslovnu pratnju ili na turizam.
Vulin je zahvalio na nekim sugestijama i složio se da su bivše vlasti sistematski uništavale našu vojsku i naoružanje.
Zoran Živković zamera novim zakonima što šire nadležnost ministra vojnog na ono što treba da radi Generalštab:
-Tako gazda ministar ima svoju privatnu vojsku, koja radi šta god hoće.Vojna policija može da čuva i splavove i tetku iz Kanade bez uticaja struke i školovanih oficira. Primećujem i to da se prave planovi odbrane u Vojvodini, a da nigde ne piše da oni treba da budu usklađeni s planovima odbrane Srbije. Po ovim zakonima civili mogu da zamene oficire, a to je neozbiljno. Onda može da nam se desi da nam, recimo, gospođa Nikolić, osim što je ušla u Udruženje umetnika, postane i komandant u Kragujevcu. Ima još stvari koje nisu dobre.Recimo,direktor BIA će moći sam da bira koga že da zaposli, sam da ga školuje, određuje platu i nagrade. Samo u svojoj keramičarskoj radnji bi mogao tako da se ponaša.To je put ka zloupotrebama.
Poslanik Blaža Knežević je dobacio – sablja
Živković je odgovorio – ako se neko boji Sablje, to je opravdano. Jer, Sablja će se vratiti.  ♦