Hašim Tači: ispunili smo sve iz Briselskog sporazuma

Hašim Tači: ispunili smo sve iz Briselskog sporazuma

25/04/2018 Off By

 

Hašim Tači izjavio je da je Kosovo sprovelo sve sporazume koji su postignuti u dijalogu Kosova i Srbije u Briselu i da sada preostaje da Srbija što pre okonča pitanje ibarskog mosta u Mitrovici između Južne i Severne Mitrovice, kao i pitanje energetike.

Na konferenciji u Prištini na temu “Predstojeća decenija Kosova: Unapređenje reformi, regionalna saradnja i integracija u EU”, Tači je takođe govorio o potrebi za konsenzusom na Kosovu za konačnu fazu dijaloga Kosova i Srbije radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.
“Takav sporazum je neophodan za obe naše zemlje. To kažem zato što mi ne trebamo da budemo smetnja jedni drugima na putu evropskih integracija. Takav sporazum će olakšati evropsku budućnost našim zemljama, ali i šalje poruku o dobrosusedskim odnosima, miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, rekao je Tači, dodajući da EU neće primiti ni Kosovo ni Srbiju bez rešavanja otvorenih pitanja. Najbolji dokaz evropske posvećenosti Kosovu i regionu je predstojeći samit u Sofiji, sa koje će proizaći zajednička deklaracija, naveo je Tači. On je ocenio da bi rusko prizanje Kosova bilo od suštinskog interesa za ceo Zapadni Balkan, ali i u korist Srbije.
“Poštojemo tradicionalne odnose Srbije i Rusije, ali priznajući Kosovo Rusija bi najviše pomogla Srbiji, jer bi je oslobodila nepravednog tereta, lažnog mita u odnosima sa Kosovom”, izjavio je on.(Agencije)♦