Rada Trajković u otvorenom pismu Akselu Ditmanu pita – da li je Nemačka postavila Vučića za nevidljivog namesnika?

Rada Trajković u otvorenom pismu Akselu Ditmanu pita – da li je Nemačka postavila Vučića za nevidljivog namesnika?

25/04/2018 Off By

 

Predsednica Evropskog pokreta Srba Kosova i Metohije i nekadašnja poslanica u kosovskom parlamentu Rada Trajković uputila je otvoreno pismo ambasadoru Nemačke Akselu Ditmanu i upozorila ga na drastično pomračenje političke atmosfere u Srbiji i, kako navodi, jasan trend neprimerenih, histeričnih i što, dodaje, najviše zabrinjava nasilnih reakcija predstavnika vlasti na svako njima različito političko mišljenje.

 

Navela je i da se nemačkom ambasadoru obraća kao saborcu, nekom koga dugo poznaje još iz vremena dok je radio u UNMIK-u.

“Bojim se da je gospodin Vučić pogrešno protumačio poruke dobijene od nemačke kancelarke Angele Merkel i da je njene reči ohrabrenja za evropski put Srbije razumeo kao tacitno odobravanje za sebe i svoju autokratsku vladavinu lično.“

“Gospodin Vučić izgleda duboko veruje i nas sve uporno ubeđuje da ga je Nemačka postavila za nevidljivog namesnika čiji autoritet niko i ničim ne sme izazvati,“ piše Trajkovićeva u pismu objavljenom na društvenim mrežama.

Od Aksela Ditmana očekuje reakciju kako se, ističe, autoritet Nemačke u Srbiji ne bi zloupotrebljavao u lokalne političke svrhe.
“Ja danas od Vas ne tražim mnogo sem da zaustavite praksu da se neosporna ekonomska moć i autoritet Nemačke u Srbiji zloupotrebljavaju u lokalne političke svrhe. Tražim pravo na slobodu da iskažemo svoje mišljenje a da nam lična egzistencija i egzistencija naših porodica ne budu ugrožene. Tražim pravo da u Srbiji svačija deca mogu da neometano rastu pored svojih roditelja, pa čak i ako su – zamislite – ti roditelji opozicionari ili u manjini u odnosu na one na vlasti. Tražim i pravo da ta ista deca, imala ona deset ili pedeset godina, mogu da napreduju i da im se ne ugrožava životni put i karijera bez obzira na političke stavove njihovih roditelja.”

“Tražim pravo na slobodu da iskažemo svoje mišljenje, a da nam lična egzstencija i egzistencija naših porodica ne budu ugrožene. Tražim pravo da u Srbiji svačija deca mogu neometano da rastu pored svojih roditelja, pa čak i ako su – zamislite – ti roditelji opozicionari ili u manjini u odnosu na one na vlasti,” ističe Trajkovićeva.

Zabrinjava je, dodaje, da gospodin Vučić danas koristi podršku Nemačke evopskom putu Srbije kao prećutni „blagoslov“ da u našoj zemlji primenjuje “štazijevske mehanizme obračuna sa političkim neistomišljenicima“.

“Metode političkih pritisaka i dekompozicije disidenata nemaju mesta u današnjoj Evropi,“ navodi Trajković.

Ističe i da mnogi poslednjih dana na sopstvenom primeru osećaju posledice ovih metoda i “slobode” medija u Vučićevoj Srbiji, koji su, kako Trajković navodi, izgleda jedino “slobodni” od zakona, razuma i profesionalne odgovornosti, kao i dovoljno “slobodni” da linčuju i ugroze život svakog ko misli drugačije.

Od Nemačke očekuje i da pomogne u otkrivanju ubica Olivera Ivanovića i njihovom privođenju pravdi.(KoSSev)♦