Zbog Kosova Španija neće biti domaćin kontinentalnom takmičenju u dizanju tegova

Zbog Kosova Španija neće biti domaćin kontinentalnom takmičenju u dizanju tegova

24/04/2018 Off By

 

Kosovski dnevnik Gazeta ekspres piše danas da je Španija izgubila pravo da bude domaćin velikom kontinentalnom takmičenju u dizanju tegova zbog svog političkog stava protiv nezavisnosti Kosova.

 

Vest je usledila samo nekoliko dana nakon što je Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), govorio protiv toga da se sportisti ne takmiče zbog zabrane od strane političara.

Bah je upozorio da bi, ukoliko ne budu mogla da se pronađu diplomatska rešenja za ovakve situacije, trebalo da “pokažemo zube drugim sredstvima i da pokažemo da smo spremni na akciju” – preneo je Insidethegames.biz.

Kako navodi Gazeta Evropsko takmičenje u dizanju tegova se preselilo iz Kurunje u Severnoj Španiji – u Poljsku.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koja ne priznaje Kosovo, koja je proglasila nezavisnost 2008. godine, zbog zabrinutosti o implikacijama na svoju teritoriju, posebno u Kataloniji.

Kosovo, član Evropske federacije dizanja tegova (EWF), prihvaćeno je kao član MOK-a 2014.

Bilo koji domaćin nekog EWF događaja mora da pozdravi sve članice, a kada je postojala zabrinutost na sastanku pre nedavnog seniorskog evropskog prvenstva u Rumuniji, Izvršni odbor EWF-a je odlučio da traži od Španije garancije da će kosovski tim dobiti vize.

“Ovo je sve politika, a mi volimo da mislimo da je sport iznad politike,” rekao je tada kosovski predstavnik EWF-a, Astrit Hasani.

Antonio Urso, predsednik EWF-a, pisao je španskoj vladi, dajući ministarstvima koja su uključena u odluku – sporta i spoljnih poslova – rok od tri nedelje da potvrde da će Kosovo da bude dobrodošlo da se takmiči u Kurunji u poslednjoj nedelji oktobra.

Španska vlada nije odgovorila u roku od tri nedelje, tako da je Izvršni odbor EWF-a odlučio, u hitnom glasanju putem elektronske pošte, da Španija ne bude zemlja domaćin.

To Poljskoj, čiji će sportski savez da odabere grad za takmičenje ove nedelje – ostavlja blizu šest meseci da organizuje događaj.

Španski savez dizanja tegova očekivao je podršku vlade, pokušavajući u više navrata da reši ovo pitanje.

Konstantino Iglesias, predsednik Federacije je, kada je Urso pisao svojoj vladi rekao:

“Mi želimo da Kosovo dođe, pozdravićemo ih. Rekao sam sve što sam rekao u razgovorima sa našim ministarstvom sporta mnogo puta.”(Gazeta ekspres)♦