Gornji Milanovac: Dan opštine u znaku Bijenala minijature

Gornji Milanovac: Dan opštine u znaku Bijenala minijature

21/04/2018 Off By

Ranka Čičak

U Gornjem Milanovcu danas je otvoren 14. Međunarodni bijenale umetnosti minijature. To je najveća manifestacija umetnosti malog formata u svetu koja ulazi u četvru deceniju postojanja. Organizator izložbe je Kulturni centar Gornjeg Milanovca, koji je do danas javnosti predstavio 10.963 umetnička dela potpisana od 7.171 autora iz četrdeset zemalja sveta.


Sve nagrađene radove Kulturni sentar čuva u zbirci Bienala. Planira se otvaranje muzeja i za njega je već pripremljeno 1.300 eksponata. Ove godine na Bijenalu je 27 zemalja. To su Australija, Austrija, BiH, Bugarska, Grčka, Danska, Izrael, Irska, Japan, Kanda, Kipar, Kostarika, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Finska, Francuska, Hoilandija, Hrvatska i Čile. Za izložbenu selekciju odabrano je 478 radova i 22 autora. To su dela iz delokruga slikarstva, grafike, skulpture, crteža, primenjene umetnosti, fotografije i intermedija. Radove je ocenio međunardni žiri – likovni kritičar Klaus Mertens, iz Nemačke, slikar Branko Nikolov iz Bugarske i Đorđe Stanojević, slikar iz Srbije.
Gran pri i 1500 evra dobio je Mirko Vukša iz Srbije za skulpturu.
Prve nagrade dobili su: za slikarsrtvo Stefan Živković , za grafiku Aleksandar Leka Mladenović, za skulpturu Radomir Knežević, za srtež Sun Mandić, za primenjenu umetnost Jelena Bećić, za fotografiju Đorđe Odanović i za inter medije Magdalena Pelmus, jedina strankinja iz Rumunije.
U okviru pratećeg programa ove manifestacije otvorena je izložba vajarskih radova profesora Nikole Vukosavljevića.
Tako je danas u Gonjem Mladenovcu počela svečanost Dana opštine koja slavi 165 godina. Obeležava se i 203 godišnjica od podizanja Drugog srpskog ustanka. Ambasadori svih zemalja koje izlažu polako pristižu u Mladenovac jer će glavna svečanost biti u ponedeljak 23. aprila.


⇐Predsednik opštine Dejan Kovačević rekao nam je da će Gornji Milanovac u prvom planu razvoja imati kulturni i istorijski turizam. Upravo počinje izgradnja dvorca Obrenovića koji je spaljen posle atentata 1903. godine. Zanimljivo je da su Milanovčani sa mnogo ljubavi uspeli da prikupe predmete ubijenih Obrenovića i da ih donesu u svoj muzej. Tu je zavesa i tepih u koje su bila uvijena tela Drage i Aleksandra koje je neko krišom doneo ovamo.


⇐Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra kaže da je bio mali kada je počela manifestacija minijatura u njegovom gradu, ali on sada zahvaljujući minijaturama sarađuje sa celim svetom.♦