Čekajući Samit : ubrizgavanje nove energije između EU i Zapadnog Balkana

Čekajući Samit : ubrizgavanje nove energije između EU i Zapadnog Balkana

21/04/2018 Off By

 

Povezivanje država regiona biće glavna tema samita Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana u maju u Sofiji.

 

U agendi samita se navodi da će glavni cilj događaja biti ubrizgavanje nove energije u odnosima između EU i Zapadnog Balkana.

Neki od glavnih ciljeva samita biće i “potvrđivanje opredjeljenja EU prema partnerima Zapadnog Balkana i ponoviti pripadnost regiona evropskoj porodici”, kao i jačanje veza između Unije i regiona u infrastrukturi, digitalnoj i ljudska povezanost.

Jedan od ciljeva samita biće okupiti Zapadni Balkan i EU kako bi blisko sarađivali na zajedničkim izazovima kao što su bezbednost, migracija, geopolitički razvoj i dobrosusedski odnosi, piše portal European Western Balkans.

Program povezivanja zauzima značajno mesto u planu EU za Zapadni Balkan od kada je predstavljen u Berlinskom procesu 2014. godine.

Vjeruje se da je poboljšanje povezanosti unutar regiona, kao i između Zapadnog Balkana i EU, ključni faktor za rast i zapošljavanje i da će doneti jasne prednosti za ekonomije i građane regiona.

U Strategiji za Zapadni Balkan, objavljenoj u februaru, navodi se da je “uspešna ekonomska integracija u regionu i EU moguća samo uz poboljšanu povezanost“.

Samit će biti idealno mesto za lidere da razgovaraju o zastoju nekih od sporazuma, ali i prilika za postizanje novih dogovora i eventualno stvaranje novih inicijativa.

“Samit će biti usresređen na temu povezivanja kako bi se poboljšala veza sa Zapadnim Balkanom i u regionu”, navodi Evropski savjet.

Predsednk Evropskog saveta Donald Tusk naglasio je ranije važnost samita za izgradnju snažnih veza sa Zapadnim Balkanom.

“Cilj nam je jačanje veza sa i unutar regiona. Samit će nastojati da podstakne saradnju u oblastima od obostranog interesa, uključujući bezbednost i migracije “, rekao je Tusk.

Samit će okupiti lidere država ili vlada zemalja članica EU zajedno s čelnicima šest partnera sa Zapadnog Balkana: Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom.

Domaćin samita biće premijer Bugarske, koja trenutno predsedava EU, Bojko Borisov.

EU će zastupati Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker. Očekuje se i prisustvo visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanes Hana.(Agencije)♦