Federika Mogerini razgovarala sa Aleksandrom Vučićem

Federika Mogerini razgovarala sa Aleksandrom Vučićem

19/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Posle večerašnjih razgovora predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šefice diplomatije EU Federike Mogerini nisu imali mnogo vremena za razgovor sa novinarima, ali su rekli da su pričali o onim problemima zbog kojih Srbija ima manji napredak na putu ka Evropi.

Razgovaralo se i o stabilnosti u Regionu i o Kosovo i Metohiji. Vučić je ponovio da Evropa ima drugačije mišljenje nego Srbija, ali je zahvalan gospođi Mogerini što smo bar pokušali da sve probleme zajednički rešimo:

– Ljudi u Srbiji umeju da cene one koji se na služe duplim standardima.
Mogerinijeva kaže da je željela ovu posetu:
– Prenela sam poruku koja je regionalnog karaktera i namenjena zapadnom Balkanu u zemljama koje žele u Evropu. Najbliže su Srbija i Crna Gora. Pregovori sa Srbijom napreduju dobro. Od 35 poglavlja otvoreno je 12, a svi su izgledi da će ih još biti otvoreno u narednom periodu. Želja Srbije da uđe u Evropu impresionira a isto tako i trud njenog Predsednika i Premijera. Napredak je očit a i sada smo u novoj fazi u kojoj treba ispuniti sve postignute dogovore uključujući onaj o energetici. Nadam se da će samit u Sofiji doprineti saradnji i reformama. Evropa i Srbija već koračaju zajednički, a Evropa je najveći srpski partner. Srbija od nje dobija 75 posto investicija. Lane je 3.000 studenata učestvovalo u programu Orazmus plus. Srbija je sve privlačnija za studente iz Evrope.
Mogerinijeva je najavila 4 milijarde novih evropskih investicija u Srbiju.
Novinari su je pitali koliko najnoviji ispadi Vojislava Šešelja Srbiju mogu da udalje od Evrope. rekla je da su to epizode koje ne služe za dobro Srbije. I njoj se nešto slično dogodilo kada je prošle godine posetila srpski parlament.
Vučić je rekao da je on još juče osudio skandal u Skupštini, ali da niko nije osudio napade na njega kad je bio u Zagrebu. ♦