Petnaesta Noć muzeja 19.maja

Petnaesta Noć muzeja 19.maja

12/04/2018 Off By

Ranka Čičak

U subotu 19. maja u četrdeset gradova Srbije održaće se 15. Noć muzeja. Od sedamnaest časova do jedan posle pola noći muzeji, galerije i mnoge institucije otvoriće vrata publici.

 

Nazvana ove godine “Pobede i pobednici” Noć muzeja će odškrinuti vrata stogodišnjici pobede u Prvom svetskom ratu, ali i detaljima koji nisu bili znani. Beograđani će moći da zavire u kuću porodice Veljković i vide umetničke i istorijske priče iz 19. i 20. veka. Viasat histori tura odvešće Beograđane i u legat Vojislava Jovanovića Maramboa, a prikazaće se i izložba o piscu i lekaru Lazi Lazareviću. U noči muzeja učestvuje i Crveni krst Srbije.
Narodni muzej iz Velikog Gradišta pripremio je priču o jednom od najnepoznatijim slikarima na svetu. Dušan Bogić učestvovao je u Prvom svetskom ratu, a poginuo je od ruku oslobodilaca u Drugom ratu. Svi ga i danas prećutkuju, a ne postoji i ni jedna njegova slika. Porodica ne želi da pokaže slike.
Narodni muzej Valjeva pripremio je priču o jermenskim porodicama ovog grada u pretprošlom i prošlom veku. Galerija Milan Konjović u Somboru prikazaće njegove radove od 1913 do 1918 godine. Muzej Bačke Palanke će prirediti defile maskiranih mališana, a u Galeriji Kulturnog centra priprema se izložba “Pismo i ornamenti Violete Marković”.
Noć muzeja je jedinstveni spektakl više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Za četrnaest godina broj posetilaca Noći muzeja u Beogradu narastao je na 500 hiljada , a u predstavu se uključlo još 60 gradova širom Srbije. U evropskoj Noći muzeja lane je učestvovalo 3 hiljade muzeja iz 30 država.♦