Borisov (telefonom) razgovarao sa Tačijem

Borisov (telefonom) razgovarao sa Tačijem

11/04/2018 Off By
Posle razgovora sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem o predstojećem samitu u Sofiji, uz poruku mira i škrgutanja zubima srpskog predsednika zbog izjave Hašima Tačija, bugarski premijer, Bojko Borisov, razgovarao je telefonom i sa kosovskim predsednikom.

Tači je posle razgovora sa bugarskim premijerom na Fejsbuku zapisao: “Samit u Sofiji za Kosovo predstavlja novu šansu za unapređivanje odnosa sa EU. Takođe smo potvrdili da ćemo se uskoro sastati da bismo koordinisali naš bilateralni program, ali i evroatlantsku agendu.”
Tači ne navodi da je sa Borisovim razgovarao o njegovoj izjavi da će na “pretnje iz Srbije” biti odgovoreno kao i “pre 19 godina” – “puškama”.
Upravo zbog ove izjave Borisov je srpskom predsedniku uputio komentar, kako je to preneo sam Vučić – “mogu da mislim da si škrgutao zubima, ali ono što si ispustio preko takvih zuba bilo je dobro i dobro je da si pozivao na mir”.
Štaviše, kako navodi portal Kossev, predsednik Tači navodi da je “zajednički stav” bio da “dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da se nastavi, kao neophodnost za osiguranje dugoročnog mira na Zapadnom Balkanu”.
“Naglasio sam potrebu da se pojasni evropska perspektiva Kosova kao preduslov za stvaranje nove dinamike u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za puno članstvo u EU”, naveo je Thači.
Borisov i Vučić su pre toga o samitu u Sofiji razgovarali u Mostaru. Razgovor je usledio nakon što su tri države članice EU, koje nisu priznale Kosovo – Španija, Rumunija i Kipar – upozorile da neće učestvovati na skupu gde se Kosovo “tretira kao država i gde se i ovoj zemlji obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalim”. Ipak, danas je “konstatovano da do toga ima dosta vremena, da se pre toga još mnogo toga može dogoditi i da je važno učiniti sve što je moguće da se sačuvaju mir i stabilnost na Balkanu”.
“Uveren sam da će se naći način da na samitu učestvuje i predsednik Taçi, iako ima nekih država koje nisu priznale Kosovo i nezvanično čujem da bi one odbile da učestvuju na samitu u tom slučaju”, rekao je juče bugarski premijer.♦