Hag: danas drugostepena presuda Vojislavu Šešelju

Hag: danas drugostepena presuda Vojislavu Šešelju

11/04/2018 Off By

 

Izricanju drugostepene presude Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Vojislavu Šešelju bi će izrečena danas s početkom u 14 sati, u sudnici Mehanizma u Hagu.

 

Pretresno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u svojoj presudi izrečenoj 31. marta 2016. godine oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice.

Šešelj je bio terećen po tri tačke optužnice za zločine protiv čovečnosti (progon, deportacija i nečovečno postupanje) i po šest tačaka optužnice za kršenja zakona ili običaja ratovanja (ubistvo, mučenje i surovo postupanje, bezobzirno razaranje, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namenjenim religiji ili obrazovanju, pljačkanje javne ili privatne imovine) za koje je navedeno da su počinjeni otprilike od augusta 1991. do septembra 1993. protiv nesrpskog stanovništva Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH) i pokrajine Vojvodina u Republici Srbiji.

Šešelj je bio optužen da je neposredno izvršio, podsticao i pomagao i podržavao izvršenje tih krivičnih djela, putem učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čija je svrha bila trajno uklanjanje većine hrvatskog, muslimanskog i drugog nesrpskog stanovništva iz delova Hrvatske, BiH i Vojvodine u Srbiji.

Pretresno veće MKSJ-a izreklo je Šešelju oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, odlukom većine sudija po osam tačaka i jednoglasnom odlukom po jednoj tački.

Većina sudija, uz suprotno mišljenje sudije Lattanzi, konstatovala je da tužilaštvo nije dokazalo postojanje zločinačkog cilja, pravnog uslova za UZP.

Suđenje je počelo 27. novembra 2006. pred MKSJ-om, a ubrzo posle toga postupak je bio odložen zbog zdravstvenog stanja Šešelja. Suđenje je ponovo počelo 7. novembra 2007, a tužilaštvo je okončalo izvođenje svojih dokaza 13. januara 2010. Pretresno veće je 4. maja 2011. donelo usmenu odluku na osnovu pravila 98bis Pravilnika o postupku i dokazima MKSJ, kojom je odbačen zahtjev za izricanje oslobađajuće presude koji je podneo Šešelj. Sudija Antoneti je priložio suprotno mišljenje. Nije bilo dokaznog postupka odbrane, a strane u postupku su iznele svoje završne reči od 5. do 20. marta 2012.

Tužilaštvo Mehanizma je 2. maja i 29. augusta 2016. podnelo svoju najavu žalbe protiv prvostepene presude MKSJ-a pred Mehanizmom, a 29. augusta iste godine je dostavilo javnu redigovanu verziju svog žalbenog podneska. Šešelj se nije žalio na prvostepenu presudu. Žalbeno veće Mehanizma 13. decembra 2017. saslušalo je usmene argumente u žalbi koju je uložilo tužilaštvo.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osnovao je 22. decembra 2010. Mehanizam radi provođenja više osnovnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i MKSJ-a posle okončanja njihovih mandata, uključujući okončanje ograničenog broja predmeta koji su nasleđeni iz rada dvaju sudova.(Agencije)♦