MSUB: Prezentacije kreativnih praksi umetnika Rona Hata i kustoskinje Ane Novakov

MSUB: Prezentacije kreativnih praksi umetnika Rona Hata i kustoskinje Ane Novakov

04/04/2018 Off By
U Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) u četvrtak, 5. aprila u 18 časova umetnik Ron Hat predstaviće svoju praksu i projekt „Sort“ koji je prikazan na izložbi NACRT: Orijentisanje u savremenoj novomedijskoj umetnosti u Salonu MUSB.

 

Jedna od autora izložbe u Salonu MSUB. kustoskinja Ana Novakov, govoriće o poljima svojih istraživanja, o uzajamnom odnosu umetnosti, tehnologije i utopijskih prostora, kao i o asocijaciji Provisional Art Spaces.
Ron Hat je američki umetnik, aktivan na međunarodnoj umetničkoj sceni, a njegovi inovativni digitalni performansi i site-specific instalacije koriste nove strategije za kreiranje odnosa između zvučnih i vizuelnih zapisa u provizornim prostorima. Hatova praksa fokusira se na odnose između tehnologije, umetnosti i društva. U svom radu on istražuje, kako utopijske, tako i distropijske poglede na svet, dovodeći u pitanje implicitno i eksplicitno teleološko prizivanje algoritamskog razmišljanja u vreme povećane proizvodnje i naprednog dizajna. Hatov rad istražuje način na koji nove tehnologije utiču na živote pojedinaca, zatim na iskustvo društva i ekološke vrednosti.
Ana Novakov je srpsko-američka istoričarka umetnosti, kustoskinja, spisateljica i kritičarka kulture, čija je poslednja knjiga Imagined Utopias in the Built Environment: From London’s Vauxhall Garden to the Black Rock Desert objavljena 2017. godine u izdanju Cambridge Scholars Publishing. Autorka je na desetine knjiga, tekstova u katalozima izložbi, časopisima i novinama. Novakova živi u Berkliju, Kalifornija, i na ranču na severu Novog Meksika. Ona je izvršni direktor organizacije Freehold Taos, suosnivačica asocijacije Provisional Art Spaces i profesorka Istorije umetnosti na Univerzitetu u Novom Meksiku. Novakov je dopisnik za umetnost i tehnologije u Art Press (Pariz), piše kritičke prikaze za časopis The Magazine (Santa Fe, Novi Meksiko) i član je organizacije Independent Curators International.
Razgovor će biti održan na engleskom jeziku.♦