RSE: Deca iz Srbije u vojnim kampovima Rusije

RSE: Deca iz Srbije u vojnim kampovima Rusije

04/04/2018 Off By

 

Radio slobodna Evropa (RSE) piše da je ukupno tridesetoro dece iz Srbije prešlo je 2.104 kilometara dug put autobusom od Novog Sada preko Mađarske, Slovačke, Poljske, Belorusije do Garnizona A u Moskovskoj regiji, da bi učestvovalo na “Međunarodnom vojno-patriotskom kampu mladih u Rusiji”, gde su uz prvu pomoć i orijentaciju u prirodi, učili i kako da rukuju noževima, automatskim oružjem i bombama.

Put dece u Rusiju u aprilu i septembru 2017. godine organizovalo je Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, čiji je predsjednik Željko Vukelić bio ujedno i vođa puta.

“Ima jedan deo, a mi to kažemo neke opšte obuke o prirodi, o znanju, znači o orijentaciji, o prvoj pomoći, sve ono što možda nekada smo mi učili kroz opštenarodnu odbranu gde ima elemenata naoružanja, mina, to je sve ono što eventualno u ratu deca mogu da se susreću, da budu upoznati da ne smeju nešto da diraju, znači nešto što je opasno, što nije dobro, a opet oružje koje se upotrebljava, to su kalašnjikovi replike, da znaju kako izgleda, kako se puni, kako se rastavlja”, rekao je Vukelić za Radio Slobodna Evropa i dodao:

“Naša deca su učestvovala u svim tim disciplinama, mada je bilo prvi put. Negdje su bili lošiji, negdje bolji, jedino što smo prvo mesto osvojili to je u snajperu, znači jedan od naših momaka je uspeo da bude najbolji od svih, znači bilo je tri mete sa deset metaka da pogodi, on je sve tri mete sa tri pokušaja odmah skinuo”.

Vukelić kaže i da je ukupno u kampu bilo oko 300 učesnika, kao i da je među njima bilo dece mlađe od 6 godina.

U kampu su do sada učestvovala samo deca članova Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, uz pisanu saglasnost roditelja. Ovim povodom RSE je kontaktirao neke roditelje, čija su deca učestvovala u kampu, ali nisu željeli da govore, prenosi Patria.

Vukelić je potvrdio i da je u planu učešće dece iz Srbije u međunarodnom vojno-patriotskom kampu u Rusiji i na proljeće 2018. godine.

“Sva deca koja su se javila, znači da idu, dali smo im snimke, upoznali smo ih gde idu, šta će da se radi, program, znači u kampu, kakvi su uslovi, roditelji također, imali smo sastanak pošto roditelji trebaju da daju pismenu saglasnost da daju decu na put, znači sve smo to odradili i svi su željno ičekivali taj put”.

Na pitanje zašto je deci potrebna takva vrsta obrazovanja, Vukelić je rekao da je možda kriva percepcija da neko misli da se oni pripremaju za rat, a opet znači, dodao je, ne može reći ni da ne, „zato što u tom kontekstu moramo biti spremni.“

„Mi smo dužni kao što vaspitamo našu decu da se lepo ponašaju, da uče, da sve znaju norme života lepoga, takođe da im damo mogućnost da mogu da vode računa o sebi”.

Domaćini u Rusiji – organizacija E.N.O.T. Corp – kaže da slične kampove organizuju 11 godina. U početku su dolazila samo deca iz Rusije, da bi poslednjih godina učestvovala deca iz Srbije, BiH (Republike Srpske), Crne Gore, Belorusije, Kanade i Italije. Član organizacije E.N.O.T. Corp i predsjednik organizacionog odbora ovih kampova Valerij Šambarov i sam je učestvovao u nekoliko ratova, a sada kako tvrdi svoje iskustvo želi da podijeli sa drugima i ne krije da od dece prave buduće vojnike:

“Cilj nam je da mladi ljudi postanu pravi muškarci i pravi ratnici, kako bi mogli da brane svoju otadžbinu. Situacija u svijetu je veoma opasna, nastavljaju se sukobi u mnogim delovima sveta. Okupili smo veterane, koji su učestvovali u mnogim ratovima. Oni znaju da u ratu prvi ginu slabi, neobučeni i neiskusni. Dakle, obučavamo ih da budu profesionalni borci, na nivou specijalnih jedinica”.

U organizaciji E.N.O.T. tvrde da nemaju nikakve veze sa ruskom Vladom niti sa kabinetom predsjednika Vladimira Putina. Takođe, negiraju da dobijaju bilo kakva sredstva od države:

“Mi nemamo materijalnu podršku države, iako podržavamo državnu patriotsku politiku. Sprovodimo naše aktivnosti na društvenom nivou”.

Vojna obuka maloletnika u Rusiji odvija se i pod pokroviteljstvom Vlade. Državni program “Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije” koji podrazumeva vojnu obuku za maloletnike u Rusiji uz finansijsku podršku Vlade sprovodi se od 2006. zbog čega je reagovao Komitet Ujedinjenih nacija za prava deteta u Ženevi. U odgovoru dostavljenom RSE pozivaju se na dokument iz 2014. u kome se Rusiji kao potpisnici Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta i Fakultativnog protokola o učešću dece u oružanim sukobima, preporučuje da zabrani vojnu obuku za decu mlađu od 18 godina.

Uprkos ovim preporukama, postojeći državni program patriotskog obrazovanja u Rusiji, dekretom Vlade iz decembra 2015. praktično je produžen do 2020. godine a za to su namenski izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 1,6 milijarde rubalja, što je oko 29 miliona američkih dolara.

Povodom učešća djece u vojno-patriotskim kampovima u Rusiji Radio Slobodna Evropa obratio se Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koje je nadležno za praćenje primene Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta i Fakultativnog protokola o učešću dece u oružanim sukobima, čija je Srbija potpisnica. Nisu odgovorili na pitanja. (Patria)♦