Bašta u srcu Beograda: Od sutra 23. Međunarodni sajam hortikulture

Bašta u srcu Beograda: Od sutra 23. Međunarodni sajam hortikulture

02/04/2018 Off By

 

Od 3. do 7. aprila na Beogradskom sajmu održaće se 23. međunarodni sajam hortikulture.
Zaštitni znak prolećnog sajamskog kalendara, manifestacija posvećena blagodetima i plodovima prirode, na najlepši način nosi snažnu poruku prirodne baštine, očuvanja prirode i ekološke osvešćenosti u našoj sredini.

Atraktivan ambijent savskog priobalja, cvećem ispunjene hale i eksterijerni prostor Beogradskog sajma svakog proleća privlače veliko interesovanje posetilaca. Manifestacija nudi savremen pogled na estetiku življena i idejna rešenja za uređenje vrta, okućnice i balkona, kao i najraznovrsnijie usluge i proizvode za ljubitelje cveća i zelenila.
Ovu najšarmantniju, najmirisniju i najšareniju manifestaciju Beogradskog sajma tradicionalno obogaćuju dve velike tematske izložbe – Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode i Izložba baštenskih i parkovskih mašina MotoPlantExpo.
BeoPlantFair je odlična prilika za sve male proizvođače i domaćinstva da izađu izvan lokalnih tržišta i uspostave nove kontakte u prilog budućih saradnji.
Sve oblasti hortikulture na jednom mestu
Više od 100 izlagača i drugih učesnika iz zemlje i inostranstva - pojedinaca, udruženja, zemljoradničkih zadruga, privrednih organizacija, multinacionalnih kompanija, distributera, proizvođača-uzgajivača, trgovaca, pejzažnih arhitekata, akademskih i naučnih institucija, komunalnih preduzeća - zajedno sa značajnim brojem poslovnih posetilaca, najšire publike i ljubitelja prirode, okupljaju se da pokažu i dokažu kako se i zašto može živeti i lepo i zdravo.
Učesnici predstavljaju sve oblasti hortikulture - uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, mehanizaciju za hortikulturu, zalivne sisteme, plastenike, sredstva za prehranjivanje i zaštitu, pejzažnu arhitekturu…
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije je pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora ove manifestacije.

Darovi prirode i Organik fest posvećeni su pečurkama i šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitim čajevima, melemima i balzamima, proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja, organskoj proizvodnji i baštovanstvu, organskim proizvodima i zdravoj hrani uopšte.
Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode posetiocima nudi prilku da vide, probaju i kupe - lekovite čajeve i meleme, med i preparate od meda, proizvode lekovitog i aromatičnog bilja, gljive i šumske plodove, fitokozmetiku, fitofarmaciju, stručnu literaturu…

MotoPlantExpo tradicionalno okuplja izlagače, proizvođače i distributere parkovskih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarstvo, zalivnih sistema i plastenika, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta, fitnes i sportskih terena, alate i opremu za baštovanstvo, razne vrste materijala za uređenje bašta i vrtova...
Na Sajmu hortikulture biće promovisan UrbiGo - automatizovan sistem nastao spajanjem pametnih hardverskih komponenti i atraktivnog dizajna, kreiran kao moderan proizvod za savremeni dom koji omogućava uzgajanje sopstvene sveže organske hrane lako tokom cele godine. Pametna bašta u vidu vertikalnog panela u koji su ugradjeni su senzori za vlagu, temperaturu i svetlost, šalje podatke na UrbiGo aplikaciju za mobilni telefon i vlasniku omogućava svakodnevne informacije o napretku i zdravlju biljaka. Uz pomoć tehnologije moguće je naučiti nešto novo o poreklu zdrave hrane i značaju pametnih bašti u gradovima.

Istovremeno sa Sajmom hortikulture BeoPlantFair u halama 1 i 4 Beogradskog sajma održaće se jubilarni 40. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova.
Ulaznice za posetioce Sajma hortikulture važiće i za Sajam nautike, lova i ribolova. (Press Beogradski sajam)♦