Muke oko imena: napredak u pregovorima Grčke i Makedonije

Muke oko imena: napredak u pregovorima Grčke i Makedonije

02/04/2018 Off By

 

Skopski mediji prenose pisanje grčkih medija da je Atina napravila ustupke i odustala od zahteva da novo ime Makedonije mora biti na makedonskom jeziku.

 

Za taj ustupak, kako tvrde grčki mediji, Atina traži promjenu Člana 49. makedonskog Ustava, koji glasi: “Republika (Makedonija) brine o statusu i pravima osoba koje pripadaju makedonskom narodu u okolnim zemljama, kao i za Makedonce u dijaspori, pomaže njihovom kulturnom razvoju i podstiče veze sa njima. Republika brine za kulturna, ekonomska i društvena prava građana Republike u inostranstvu”.

Makedonska informativna agencija navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da ukoliko dođe do značajnog napretka u pregovorima o imenu Makedonije, koji su juče nastavljeni u Beču, postoji mogućnost da će se premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, sastati nakon vaskršnjih praznika.

Posrednik Ujedinjenih nacija Metju Nimic saopštio je nakon razgovora sa šefovima diplomatija Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko imena da nerešena pitanja i dalje ostaju i da će razgovori biti nastavljeni.

“Ono što mogu da kažem je da ima teških pitanja koja moraju biti rešena, ali po mom mišljenju, postoji veliki napredak”, rekao je Nimic poslije sastanka u Beču.

On je ocijenio da konstruktivni sastanci kojih će biti ubuduće pružaju povod za optimizam u budućnosti.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas rekao je posle razgovora da se nada da će na sledećem takvom sastanku postojati spremnost za veliki korak.

“Gledali smo detalje, tačke o kojima smo saglasni i one oko kojih nismo. Identifikovali smo glavne probleme za svaku stranu i nadam se da ćemo na našem sledećem sastanku biti spremni da preduzmemo veliki korak”, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas za televiziju ERT.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov ocijenio je da je sastanak doneo uslovni napredak.

“Uslovni napredak je postignut u pregovorima o imenu zato što kako napredujemo prolazimo kroz sve teža pitanja. I sa naše strane i sa njihove strane ima dosta za razmišljanje”, rekao je on, prenosi MIA.(Agencije)♦