SKOPJE NAJZAGAĐENIJI EVROPSKI GRAD

18/01/2015 Off By

Na vrhu liste najzagađenijih evropskih gradova nalazi se glavni grad Makedonije Skoplje. Tirana je na 5. mestu, dok je glavni grad Bosne i Hercegovine – Sarajevo na 12. mestu. Beograd na 22 mestu


železara

Neslavno prvo mesto: Skopje

ZIMA i hladno vreme doneli su nove probleme sa zagađenjem u gradovima širom Balkana. Tradicionalno najviše problema sa zagađenim vazduhom imaju građani Zenice, Tirane, Sarajeva i Skoplja. Posljednja tri grada su zauzela svoje mesto na listi najzagađenijih evropskih gradova.
Prema podacima Numbeo.com, koja prikuplja podatke o gradovima u različitim kategorijama, Skoplje je najzagađeniji evropski grad s indeksom zagađenosti od 84,82. I prethodnih godina građani Skoplja su se borili sa zagađenim vazduhom. Najveći uzročnici ovog stanja su cementara i željezara u glavnom makedonskom gradu.
Građani se nadaju da će ovaj problem biti sistematski rešen, a do tada spas traže na planini Vodno, gde odlaze kako bi barem na nekoliko sati mogli udisati svež i čist vazduh.
Na drugom mestu liste je Moskva s indeksom 81,58, a na trećem mestu je Kiev. Italijanski industrijski centar Torino cenu svog ekonomskog razvoja plaća lošom kvalitetom vazduha koji se nalazi na 4. mestu ove liste.
Na petom mestu je još jedan grad iz regona Zapadnog Balkana, glavni grad Albanije, Tirana.
Između pete Tirane i 12. Sarajeva nalaze se Bukurešt, Varna, Barcelona, Milano, St. Petersburg i Minhen. Sarajevo, koje zimske dane provodi ispod poklopca od smoga, ima indeks zagađenosti 71,53.
Na listi najzagađenijih gradova su još i Beograd na 22. i Banja Luka na 24. mestu.<


REGION

detska-klinika-e1343575770786SKOPJE: UDAVIO MEDICINSKU SESTRU I BACIO JE SA KROVA KLINIKE

Ubica se se posle zločina zadržao na krovu klinike, preteći da će se ubiti, ali je posle pregovora

 

 

54a7b045-f2AMERIČKI FOND ZA MIR: SRBIJA POSTALA STABILNIJA DRŽAVA

Bolje od Srbije rangirane su Makedonija, koja je 112, Crna

 

 

pusic-mudar-VESNA PUSIĆ: ŠEŠELJEVE UVREDE NA MOJ RAČUN IDENTIČNE UVREDAMA EKSTREMISTA U HRVATSKOJ

REGION ⇒ Šešelj, sam po sebi jedan marginalan lik, no da je govor mržnje i ratnohuškački govor na