Skupština Srbije u znaku – opozicija predlaže pozicija odbija!

Skupština Srbije u znaku – opozicija predlaže pozicija odbija!

26/03/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Danasnji dan zasedanja Druge sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine u ovoj godini završava se najezdom opozicije na proširenje dnevnog reda i još upornijim odbijanjem vladajuće većine da prihvati bar jedan predlog.

Očekivalo se da će biti odbijeni predlozi Saše Radulovića da se raspravlja o razrešenju dužnosti Maje Gojković, Veroljuba Arsića, zatim da se formiraju anketni odbori za ispitivanje slučaja Olivera Ivanovića, Savamale, gubitaka Er Srbije, Elektroprivrede, Beograda na vodi, o povezanosti Andreja Vučića sa trgovcem narkotika Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi i o prinudnom preuzimanju restrorana Franš.
Znalo se da će poslanici većinske koalicije glatko da odbiju predlog da se ispitaju izborne krađe, poslovanje Srbijagasa, RTB Bor, kupovina stana ministra Vulina. Ali, nisu usvojeni ni predlozi opozicije koji nisu politicke prirode. Recimo, dopuna Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, o drogi, o trgovini organima i zverstvima u Žutoj kući, o genocidu NDH nad Srbima, o povećanju podsticaja najsiromašnijim poljoprivrednicima, o podsticaju nataliteta.
Goran Ćirić predlozio je da se uvedu poreske olakšice privrednicima koji isplaćuju višu zaradu svojim radnicima. Odbijeno da se uvrsti u dnevni red. Odbijen je i njegov predlog o uključivanju u porez na prihod građana zarada od dividendi, kako bi se povećao porez bogatijima. Uzalud je Ćiruć iznosio podatke da četvrtina stanovnistva naše zemlje živi na ivici siromaštva, a 37 posto je toliko siromašno, da je na ivici socijalne isklujučenosti.
Nekoliko stotina predloga opozicije, od kojih su većina korisni za sve, pozicija je odbila .Bez reči, jednostavnim ćutanjem i odbijanjem da glasa. Sutra se sednica nastavlja novim predlozima za dnevni red. Verovatno će biti isto. Sutra je i dan za postavljanje poslaničkih pitanja, pa će se ponovo čuti glasovi opozicije. Optužbi je mnogo, a odgovor je- ćutanje. Dobro je što bar postoji tv prenos, pa narod Srbije može da vidi šta se dešava.♦