Ministar Vukosavljević obišao manastir Žiču

Ministar Vukosavljević obišao manastir Žiču

26/03/2018 Off By

 

Press služba Ministarstva kulture i informisanja saopštila je da je ministar Vladan Vukosavljević, nakon onemogućavanja ulaska na Kosovo i Metohiju, obišao je manastir Žiču i razgovarao sa sestrinstvom o rekonstrukciji fasade i drugim neophodnim radovima uoči proslave jubileja sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve tokom 2019. godine.

 

– Bez obzira na aktuelne političke ili administrativne granice, Ministarstvo kulture i informisanja stoji na stanovištu da je srpski kulturni prostor jedinstven i nedeljiv, te da o svakom njegovom delu država mora da brine na jednak način” podvukao je ministar Vukosavljević.

Napomenuo je da je kulturni prostor onaj na kome je srpski narod tokom dugog istorijskog trajanja, ostavio nesumnjive tragove svog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

«Proteže se od Trsta i Beča, preko Sent Andreje, Arada i Temišvara, sve do Makedonije, severne Albanije, do Dubrovnika i Dalmacije» kazao je Vukosavljević i dodao da kulturni prostori različitih naroda koegzistiraju, međusobno razmenjuju uticaje i obogaćuju se.

«Srbija će voditi računa o svakom delu svog kulturnog prostora, to je naša obaveza i dužnost prema prošlosti i budućnosti» zaključio je Vukosavljević.

Ministar Vukosavljević prvi je ministar od 2012. godine koji je posetio manastir Žiču.(Press MK)♦