Nove uniforme za vojsku Srbije

Nove uniforme za vojsku Srbije

22/03/2018 Off By
Ministarstvo odbrane saopštilo je da je danas prikazan predlog novog vizuelnog identiteta profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Nova rešenja za profesionalne pripadnike Vojske Srbije biće realizovana u tri faze, paralelno sa pokretanjem procedure za izmenu Pravila o vojnim uniformama i oznakama činova u Vojsci Srbije i Pravila o grbu Vojske Srbije, vojnim zastavama, vojnim oznakama i ostalim simbolima i obeležjima Vojske Srbije.



U prvoj fazi, profesionalni vojnici bi na sadašnjoj uniformi M-10 nosili vrpce odlikovanja i vrpce znački primeran vojnik, najbolji strelac i ostale, kao i značke roda-službe na oznaci čina, dok bi starešine nosile vrpce odlikovanja – vojnih spomen-medalja i vojnih spomenica na košulji kratkih rukava službene uniforme.
Tokom naredne faze, profesionalni vojnici nosili bi oznake i činove u punom koloru, odnosno oznake pripadnosti Vojsci Srbije, oznake čina sa crvenim širitima i značkom roda-službe, amblema jedinice, lente sa natpisom „za slobodu i čast otadžbine“ i zastave Republike Srbije, umesto u dosadašnjim redukovanim-maskirnim bojama. Ta faza obuhvatila bi i nabavku vojničkih plitkih cipela uz dosadašnje čizme. Starešine bi nosile zastave Republike Srbije i lente sa natpisom „za slobodu i čast otadžbine“ u koloru, na desnom rukavu službene uniforme, čime bi vizuelni identitet pripadnika Vojske Srbije bio svakako poboljšan.

U trećoj i poslednjoj fazi, profesionalni vojnici dobili bi novitet u modelu „polo“ majice, kratke jakne i moderni vojnički ranac, dok bi starešine dobile jakne uz komplet službene torbe i uniforme.

Bez obzira da li bi druga i treća faza, za koje su potrebna određena novčana sredstva, bile realizovane, razmatra se i o nacrtu javnog konkursa radi prikupljanja idejnih rešenja i izbora izgleda službene i svečane uniforme u Vojsci Srbije.♦