Beogradski festival igre: Poklon – besplatni nastup baleta iz Hongkonka u MSU

Beogradski festival igre: Poklon – besplatni nastup baleta iz Hongkonka u MSU

22/03/2018 Off By

 

Jedna od prvih i najvećih klasičnih baletskih kompanija u Aziji, Balet Hongkonga u okviru svoje evropske turneje prvi put gostuje u našem regionu, na 15. Beogradskom festivalu igre.


Međunarodno priznata institucija koja predstavlja jedinstven karakter svog višemilionskog grada, nastupila je prvo u Novom Sadu, 21. marta, na sceni Srpskog narodnog pozorišta, a dva dana kasnije i u beogradskom Centru Sava. Kao poseban poklon našoj publici, umetnički direktor ove trupe Septim Vebr je predložio ulični performans na muziku Bitlsa, koji je Balet Hongkonga izvodio prošle godine na njujorškom Tajms Skveru. Planiran na glavnim trgovima Novog Sada i Beograda, zbog izuzetno loših vremenskih uslova, ovaj polučasovni besplatni performans na muziku Bitlsa u izvođenju 15 članova baletskog ansambla biće premešten u prostor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.
Igrači Baleta Hongkonga će u Muzeju nastupiti sutra, 23. marta u 13 časova, a realizaciju ovog događaja je podržala Turistička organizacija Beograda.

Od svog osnivanja 1979. godine, Balet Hongkonga je evoluirao u živu organizaciju scenskih umetnosti sa vrhunskim repertoarom koji se sastoji od niza umetničkih i tehnički izazovnih produkcija, predstavljajuću svoje izuzetne igrače. Sa ansamblom od 50 baletskih umetnika iz Hongkonga, Kine, Evrope i SAD, kao i iz drugih delova Azije, kompanija je poslednjih nekoliko godina, poznata kako u regionalnim tako i u međunarodnim okvirima. Repertoar trupe obuhvata celovečernje balete, najlepša klasična i neoklasična dela od XIX do XXI veka, kao i poznate komade savremene igre i klasične produkcije priređene za decu.
Balet Hongkonga izvodi radove najtraženijih koreografa današnjice, uključujući naslove Nača Duata, Alekseja Ratmanskog, Jiržija Kilijana i Kristijana Špuka, kao i naručena dela Jorme Elo, Sintije Harvi, Vang Ćin Penga, Terensa Kolera, Pitera Kvanca, Kinsun Čana, Kristofera Vildona… Sa preko 40 turneja u inostranstvu, trupa je nedavno nastupila i na američkom festivalu Jacob’s Pillow, kao i na poznatoj njujorškoj reviji Fall For Dance, ali i u Japanu i Makau. Tronedeljno gostovanje u Njujorku, 2017. godine, primljeno je se oduševljenjem i nagrađeno sjajnim kritikama.

Pitali smo Septima Vebra, umetničkog direktora Baleta Hongkonga, o komadima sa kojima dolazi na naše scene u Beogradu i Novom Sadu?

-Donosimo tri divna komada: “Šenren Čang” ili “Harmonija bogova i ljudi” od Fejia Boa sadrži fuziju mistične kineske energije, koja je ponekad animalna, a ponekad eterična i božanska. To je kao da ste ubačeni u drevni azijski okean. “Duhovna nit” tajvansko-američkog koreografa Edvarda Lianga je komad prikazuje hipnotizujuću igru, a inspiraciju crpi iz teme ugovorenih kineskih brakova. Na samom kraju, “Oblik sjaja” finskog koreografa Jorme Elo je uzbudljiva eksplozija klasične tehnike i savremenog stila.♦