LSV: Ne spašava nas ni rast nataliteta dok smo najjeftinija radna snaga sa partijskim knjižicama

LSV: Ne spašava nas ni rast nataliteta dok smo najjeftinija radna snaga sa partijskim knjižicama

22/03/2018 Off By


Posle velikog broja atraktivnih sportskih vozila koja su proteklih godina krasila štand SAT Media Grupe u Hali 1, ovoga puta posetioci sajma automobila će na njemu moći da vide jedan sasvim neobičan automobil – „ferari GTC4 Lusso“. To je jedini model iz Maranela koji nudi kabinu za četiri osobe i jedini koji bi mogao da se zimi popne do zavejanih skijaških centara zahvaljujući pogonu na svim točkovima. Za pogon je zadužen V12 motor zapremine 6,2 litra sa 690 KS, koji se „vrti“ čak do 8.250 o/min. Uz to, maksimalni obrtni moment od 697 Nm dostupan je pri 5.750 o/min, a do 100 km/h ubrzava za svega 3,4 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 335 km/h.

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje da su mere za podršku rađanju, iako ne sasvim prilagođene našim uslovima, ipak dobrodošle. Ali bez mera za rešenje pitanja kako decu zadržati u Srbiji nemaju smisla, jer će je pretvoriti u inkubator mladih za bogatije i uređenije zemlje, kaže Saša Šućurović, član Predsedništva LSV:

– Da je u Srbiji sve manje stanovnika i da joj prete ozbiljne posledice ukoliko se nastavi takav trend složili su se svi i tu ne postoji dilema. Ono što je sporno, su mere države i način na koji je rešila da ih sprovede. Još spornije je ignorisanje činjenice da je masovni odlazak stanovnika naše zemlje u inostranstvo zbog ekonomsko-političke situacije deo problema koji mora biti uzet u obzir.

Liga socijaldemokrata Vojvodine već duži period upozorava na problem odlaska mladih iz naše zemje i potrebu da se osmisle mere koje će ih motivisati da ostanu u Srbiji.

Čak iako kampanja za povećanje nataliteta urodi plodom, veliki broj dece koja se rode, odrastu i iškoluju o trošku naše države vrlo brzo će tražiti način da svoje znanje naplate u uređenom sistemu zemalja, koje raspolažu sredstvima da adekvatno plate stručnjake i uopšte kvalitetnu radnu snagu svih profila.

Kao jedan od ključnih problema u toj oblasti je i sve ukorenjeniji običaj da se do skoro ni jednog radnog mesta ne može doći bez partijske knjižice, partije koja je u tom trenutku na vlasti, što je sadašnja vladajuća partija dovela do perfekcionizma. Mladi ne žele takav vid ucene i spremni su da odu u zemlje gde je jedina preporuka njihova stručnost i sposobnost, a gde politička opredeljenost spada u oblast privatnog.

Tendencija države da strane investitore privlači nudeći im jeftinu radnu snagu, iz već pomenutih razloga, takođe ne ide u prilog merama kojima vlada želi da spreči drastičan pad broja stanovnika.

Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta na osnovu podataka iz istraživanja „Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji” kaže da je među najvećim problemima žena u Srbiji finansijska nezavisnost i problem sa zasposlenjem: više od 60 posto žena u Srbiji prima plate manje od republičkog proseka – njih 14,7 posto zarađuje manje od 150 evra mesečno, 46.9 posto ima platu od 150 do 300 evra…Stalno zaposlenih žena ima tek 49.5 posto, ali stalno zaposlene kod kuće su gotove sve – jer i dalje obavljaju većinu poslova u kući.

Država je pošla u rešavanje problema sa natalitetom od finansijskih mera, ali izostankom formiranja i sprovođenja politike koja će stvoriti uslove za ostanak mladih u Srbiji dobiće se efekat bušne kante, u koju se konstantno sipa voda, ali se zbog velike rupe na dnu u njoj ne zadržava.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se ovaj ključni problem našeg društva – sve manji broj stanovnika, rešava sveobuhvatno, a ne da se preskače deo čije rešavanje ne odgovara partiji na vlasti. U suprotnom se ne može očekivati veći efekat predloženih mera.(Press LSV)