Godišnja skupština Demokratskog saveza Hrvata: obavezno garantovani mandat u Skupštini Srbije

Godišnja skupština Demokratskog saveza Hrvata: obavezno garantovani mandat u Skupštini Srbije

18/03/2018 Off By
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov poručio je na današnjoj godišnjoj skupštini stranke u Subotici da neće odustati od zahteva za dobivanje garantovanog mandata u srpskom parlamentu, po modelu kakav postoji u Hrvatskoj za srpsku manjinu, nakon što je premijerka srpske vlade rekla da je protiv toga.

 

Reagujući na izjavu Ane Brnabić koja je za HRT izjavila da ne misli da bi hrvatska manjina trebalo da ima zagarantovano mesto u državnom parlamentu, Žigmanov je rekao da takav stav čudi jer predstavnici srpske manjine koriste taj instrument zastupanja na Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji.

„Pitanje garantovanih mandata za pripadnike hrvatske manjine u Srbiji nije stvar mišljenja nosioca vlasti u ovoj zemlji, već je to obveza Srbije proistekla iz sporazuma, člana 9, koji je potpisala s Hrvatskom“, objasnio je hrvatskim medijima u Vojvodini Žigmanov.

S druge strane, on je pohvalio otvaranje dijaloga, saradnje s državnim vrhom kao i poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi osećajnja bezbednosti i uključivanje Hrvata u srpsko društvo i procesa donošenja odluka.

„Ovakve su nas poruke i više nego ohrabrile. Neka one budu u funkciji stalnog i slobodnog iskazivanja našeg hrvatskog identiteta i to u svakodnevnom životu. Naš prostor slobode je sada veći, da budimo hrabri i svedočimo ono što smo“, poručio je Žigmanov, pozivajući se na razgovor s Vučićem 20. februara u Beogradu.

Svoj izveštaj o dosadašnjim aktivnostima i planovima DSHV-a on je izložio okupljenima u dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ u Subotici, među kojima je bilo oko 200 delegata godišnje skupštine stranke iz cele Vojvodine, kao i nekoliko desetina počasnih gostiju i simpatizera DSHV-a.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota rekao je kako je pitanje statusa hrvatske manjine jedno od ključnih za odnose Srbije i Hrvatske, i da je DSHV važan politički i društveni faktor.
DSHV je jedina aktivna politička stranka hrvatske manjine u Srbiji.
Ima poslanika u Skupštini Srbije, zahvaljujući koalicionog dogovoru s opozicionom Demokratskom strankom, i nekoliko odbornika u gradskim skupštinama Subotice, Sombora i Apatina.(Agencije)♦