Majk Džekson: Na Kosovu mogli smo da počnemo treći svetski rat

Majk Džekson: Na Kosovu mogli smo da počnemo treći svetski rat

18/03/2018 Off By
Nekadašnji komandant trupa SFOR-a u Bosni i Hercegovini u periodu 1995. – 1996. godina, govorio je za engleske medije o odnosima Londona i Moskve i istakao da su oni sada u fazi najgoreg vremena Hladnog rata.

 

Džekson smatra da će se odnosi pogoršati, i da Velika Britanija, ne samo zbog Rusije, mora da poveća aktivan vojni sastav. Odgovarajući na pitanje da li je Velika Britanija spremna za dalje ruske izazove, on je odgovorio negativno.
– Mene posebno brine to što imamo malu armiju, obzirom na našu veličinu, moć i bogatstvo koje posedujemo. Smatram da se broj našeg aktivnog vojnog sastava treba značajno povećati. Barem na 100.000 vojnika spremnih u svakom momentu da odgovore na izazove – istakao je on.
General Džekson bio je načelnik štaba britanske armije. Predvodio je svoje vojnike u invaziji na Irak 2003. godine. Osim službe u BiH, bio je i komandant britanskih trupa na Kosovu 2009. godine. Iz tog perioda, kaže, seća se dramatične situacije kada su ruske trupe samoinicijativno umarširale na Kosovo.
– Moja najteža odluka u karijeri bila je kada sam dobio naredbu komandanta NATO-a, generala Vesli Klarka, da blokiram aerodrom u Prištini, kako ga Rusi ne bi mogli da koriste. I nije bila samo ta naredba. U više navrata generalu Klarku sam morao da kažem da ne namjeravam da započnem treći svetski rat. Ne mogu da govorim o detaljima, ali general Klark je od nas tražio da uradimo neke dosta opasne stvari – prenio je on. (Agencije)♦