Zrenjanin: kamen temeljac za fabriku emajliranih bakarnih žica

Zrenjanin: kamen temeljac za fabriku emajliranih bakarnih žica

14/03/2018 Off By

 

Ranka Čičak

U zrenjaninskoj industrijskoj zoni Jugoistok predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik LS grupe Hrisofer Ku , gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović simbolično su postavili kamen temeljac za fabriku za proizvodnju emajliranih bakarnih žica.

 

Ova fabrika prvi je poroizvodni pogon fabike Eseks na teritoriji Istočne Evrope. Koštaće 30 miliona evra i zaposliće 150 radnika i inžinjera. Inžinjeri će zarađivat 90.000 dinara a radnici 60.000 dinara.
Fabrika će zauzimati 15.000 kvadratnih metara prostora. Sedište kompanije Superior Eseks je u Atlanti, a pogoni su u devet država na tri kongtinenta – SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji , Nemačkoj Italiji, Engleskoj. U kompaniji radi 3.600 ljudi a ona godišnje ostvaruje prihode od 2 milijarde dolara. Superior Eseks od 2008. godine je u sastavu LS grupe južnokorejskog lidera u oblasti elektromaterijala i elektronike, koji pravi promet od 19.miliarda dolara godišnje.
Srpski rukovodioci su prezadovoljni ovom investicijoim, a Igor Mirović kaže da je ona jedan od činilaca brze reindustrijalizacije Vojvodine. Radovi počinju ovog proleća a proizvodnja počinje krajem godine.
Aleksandar Vučić je danas bio vidljivo srećan i rekao da Srbija očekuje još investicija iz Južne Koreje. On obećava da će Banat koji je industrijski dugo zaostajao za Sremom. Bačkom i Beogradom, početi da se naglo razvija.
Posle svečanosti Vučić je novinarima odgovarao na sva, pa i neprijatna pitanja. Jedno od njih bilo je hoće li biti republičkih izbora do kraja godine, kako najavljuju mediji:
– Neki žele izbore, ali nisu svesni da će ih opet izgubiti. Bolje je za njih da izbore nema bar do 2020. godine. Uostalom , njih i zanima samo Beograd i novac.
O ponašanju Slovenije, njenom podržavanju Kosova, srpski predsedniuk kaže da niko ne može da mu odgovori na pitanje u kojim to dokumentima piše da treba formirati vojsku Kosova.
– Oni koji su dozvolili nezaviusnost Kosova sada se javljaju sa zamerkama. Kada su oni to uradili Vučič nije bio na na vlasti. Danas mi pokušavamo da izađemo iz ambisa u koji su nas gurnuli i da nađemo kompromisno rešenje.
– Bivše vlasti su imali udvorički odnos prema svima i išli na ruku onima kjoji su otimali Kosovo.
Na pitanje Pinka o bogatstvu Dragana Đilasa Vučić kaže da se ne radi o imovini od samo 25 miliona evra koliko je prijavio već već o višestrukoj zaradi njegove firme i to u vreme dok je on bio na vlasti.
Na primedbu novinara da se njemu prebacuje što ubica Olivera Ivanovića još nije otkriven, Vučić se smeje:
– Imam ja i nešto sa ubistvom Kenedija. Pre mnog rođenja su mi otac i majka, kada su se upoznali na Ekonomskom fakultetu sumnjivo šuškali o tome.
Javnom servisu Vučić zamera što je u oči izbora svakog dana, čak i kad je bilo vreme čutanja samo gostovao Dragan Đilas:
– Od raspisivanja izbora nijednom nisam bio na toj televiziji u večernjem terminu jer sam poštovao pravila izborne kampanje. Zamislite, velikom tajkunu čak su postavili stolicu na koju niko nije smeo da sedne osim njega. Ipak smo mi pobedili.
O razgovoru Vesa Mičela sa srpskom opozicijom Vučić kaže:
– Mi smo demokratska zemlja. Ja se radujem što se sa njima Hoćete li da vam kažem šta su pričali. Glavno je bilo pustite Vučića da reši kosovski čvor. Svi znamo da Kosovo treba da dobije nezavisnost, a posle ćemo Vučića da rušimo na tome.♦