Vučić posle sastanka Mičelom: KFOR je jedina vojska na Kosovu

Vučić posle sastanka Mičelom: KFOR je jedina vojska na Kosovu

14/03/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom .

 

Predsednik Vučić je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da su razgovarali o bilateralnim odnosima, o sprovedenim reformama u Srbiji , merama fiskalne konsolidacije , dodatno privlačenje američkih investitora ali po rečima predsednika najviše vremena se razgovaralo o miru i stabilnosti u regionu i Kosovu i Metohiji.
“Pre svega razgovarali smo o miru i stabilnosti u regionu o situaciji na Zapadnom Balkanu i istakao sam čvrsto uverenje Republike Srbije da po svaku cenu neophodno sačuvati i mir i stabilnost i da nam je zato potrebna podrška SAD kao i svih drugih važnih učesnica na svetskoj političkoj pozornici. Razgovarali smo o odnosima Beograda i Prištine o nastavku dijaloga i ja sam zahvalan gospodinu Mičelu šta je podržao nastavak dijaloga – rekao je Predsednik. On je istakao da su pozicije Srbije i SAD po pitanju Kosova i Metohije potpuno različite i da je tako bilo i na ovom sastanku sa Mičelom.
“Naše pozicije su, i to nije nikakva tajna, prilično različite , drugačije i udaljene u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Ali ono što je za nas važno to je da je Mičel želeo , ne samo da čuje već i da sasluša to što srpska strana ima da kaže. Nismo saglasni po pitanju mnogih stvari kod formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da sačuvamo mir i da je neophodno da nastavimo razgovore pod okriljem EU”.
Na pitanje da prokomentariše jučerašnju izjavu pomoćnika državnog sekretara SAD u Prištini Vesa Mičela da niko nema prava da stavlja veto na formiranje vojske Kosova, Vučić je istakao da ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova:
“Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni SAD ni EU. U skladu sa vojno tehničkim sporazunom iz Kumanova nikakve vojne snage ne mogu da postoje na Kosovu i Metohiji osim Kfora” – istakao je Vučić dodajuć:
“A kada je reč o Rezoluciji 1244 i ona ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo o vraćanju srpskih snaga bezbednosti i to o vraćanju hiljada vojnika. Ja zato pitam sve naše goste da navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira” – izričit je Vučić.

Aleksandar Vučić je naglasio da Beograd može da prihvati kompromis, ali ne i poniženje. On je podsetio da je Srbija iz Briselskog sporazuma ispunili sve svoje obaveze kao što su pitanje pravosuđa, policije na severu Kosova, civilne zaštite, telekomunikacije. .
On je još rekao da Priština nije ispunila najznačajniji deo Briselskog sporazuma a to je formiranje ZSO i da je sa tim problemom mnogo puta upoznao Evropsku uniju i SAD.
“Albanci su imali samo jednu obavezu koja proističe iz međunarodnog ugovora , a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština . Oni tu jedinu obavezu nisu ispunili . EU i SAD znaju za to i zahvalan sam šta je Mičel rekao da je važno da ta obaveza bude ispunjeana”.

Podsećajući da je američko partnerstvo staro, da smo bili saveznici u dva svetska rata kao i da je veliki broj Srba emigrirao u SAD , Mičel je izarzio želju da vratimo bliskost i saradnju koja je bila deo zajedničke istorije.
“Želimo da se vratimo na staru stazu bliskosti i saradnje . I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas, rekao je Mičel.

Kada je reč o vojsci Kosova Mičel je potvrdio jučerašnju izjavu iz Prištine da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i dodao da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.
“Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe”- rekao je Mičel i naglasio da je za to neophodna promena ustava Kosova.
Sa Vesom Mičelom danas je razgovarala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Kako se navodi iz njenog kabineta razgovaralo se o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga, kao i o temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

Mičel je istakao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona i izrazio podršku SAD daljem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i spremnost da pomognu u postizanju dogovora u okviru Briselskog dijaloga.

Brnabić se zahvalila na podršci i naglasila da je Srbija posvećena dijalogu, dodajući da Srbija ne želi da ostavlja zamrznute konflikte novim generacijama.

Sagovornici su se osvrnuli i na dugu istoriju diplomatskih i prijateljskih odnosa dve zemlje i saglasili se da dobre odnose treba dalje razvijati i unapređivati.♦