Kosovo: Konferencija za medije Hašima Tačija i Vesa Mičela

Kosovo: Konferencija za medije Hašima Tačija i Vesa Mičela

12/03/2018 Off By

 

Hašim Thači i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Ves Mičel, koji je stigao danas u dvodnevnoj poseti Kosovu održali su zajedničku konferenciju za medije.

Obračajući se novinarima Tači je izjavio da je na sastanku sa pomoćnikom američkog državnog sekretara obećao da se dijalog između Kosova i Srbije završi na osnovu onoga što predviđa Ustav i zakoni Kosova i nikako neće uključivati razmjenu teritorije.
Tači se zahvalio za pažnju koju administracija predsednika Donalda Trampa pruža Kosovu i Balkanu u celini. Rekao je da su glavne tačke razgovora sa pomoćnikom državnog sekretara, između ostalog, bili blokada demarkacije i dijalog sa Srbijom.
“Niko nema pravo da odlaže razgraničenja, bilo da se radi o albanskim partijama, bilo partija zajednica”, rekao je.
S druge strane, Mičel je negirao izveštaje srpskih medija da je došao sa planom za Kosovo koji će otkriti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Negirao je da je na Balkan došao sa određeni planom. “Ovo su samo spekulacije. Nisam došao da objavim konkretan plan. Došao sam u vezi plana o zajedničkoj budućnosti Kosova i Srbije u EU”.(Agencije)♦